Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Waar krijg ik een eenmalig consult wil over medicatie-vraag?

Vraag

Ik heb begin dit jaar voor het eerst een (reactieve) psychose gekregen en leef nu sindsdien op Zyprexa. Het heeft al met al heel kort geduurd en het was officieel een pre-psychose. Maar verwarrend was het wel.

Nu heb ik ook net een nieuwe baan en ik merk dat mijn hoofd soms weer overuren maakt. Dan kan ik het denken moeilijk stoppen.

Meer Zyprexa (5 mg) wil ik niet want dat word ik te suf, dus mijn huisarts en ik dachten aan e.e.a. combineren met anti-depressiva.

Maar nu het probleem: ik heb al 12 psychiaters gemaild maar ze zitten allemaal vol. Terwijl ik alleen maar een eenmalig consult wil over de medicatie-vraag. Ik heb psychotherapie dus daar ben ik al mee geholpen.

Antwoord

Beste vragensteller,

Hartelijk dank voor uw vraag.

U hebt een pre-psychose gehad en gebruikt daarvoor nu olanzapine. Wat is er met u afgesproken over de duur van het gebruik? Een pre-psychose is namelijk geen indicatie voor gebruik van olanzapine en al helemaal niet langdurig gebruik.

Uw hebt een nieuwe baan, uitstekend en gefeliciteerd! Dat betekent sowieso extra stress, zorgen etc.

U doet er goed aan dat ook te aanvaarden en zich af te vragen of uw klachten er niet gewoon even bij horen. Iedereen die een nieuwe baan heeft ervaart stress.

Het gebruik van een antidepressivum bij olanzapine lijkt mij volkomen zinloos. Dat is geen indicatie, bovendien weer extra kans op bijwerkingen.
Bespreek het vooral met uw psychotherapeut.

Succes ermee!

met vriendelijke groet, dick Bijl

Beantwoord door: Dick Bijl op 7 oktober 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook