Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik psychose of angst voor psychose?

Vraag

Hoi Jim,

Misschien ken je me nog ik heb vier jaar geleden een psychose gehad. Maar nu ben ik constant bang voor terugval. Elke keer heb ik schizofrene gedachten over wanen enzo. Ik weet wel dat ze niet waar zijn maar het komt steeds weer terug in de loop van de dag… zeer frustrerend. Ik zou graag vrij en ongedwongen door het leven gaan maar die psychose heeft alles verpest.

Bijvoorbeeld als iemand zijn telefoon pakt en een foto maakt van iets waar ik toevallig bijsta, als iemand zijn bril goed doet met zijn middelvinger, als ik bijvoorbeeld 3 straten lang word gevolgd door een auto, als ik door een onbekende word gebeld of als ik met iemand praat die opeens psychotisch begint te praten over god en het universum. Dan denk ik dat ik psychose krijg….

Ik heb wel geëxperimenteerd met antipsychotica. Als ik een hogere dosis neem dan merk ik geen verschil alleen wel bijwerkingen… Maar nog steeds dat gevoel dat ik gek word. Dus ik had het weer afgebouwd naar onderhoudsdosering.

Dus een paar weken geleden dacht ik van fuck it. Als ik schizofreen zou zijn dan zou ik er maar op een manier kunnen achter komen. Dus ik ging naar de coffeeshop toe en vroeg naar het sterkste spul. Ze gaven iets van amnesia hees ofzo.

Dus dat ging ik toen roken met een vriend. Ik begon verhalen te vertellen waarin ik halve wegen de draad kwijtraakte. En voelde me raar in me hoofd. Ik dacht eindelijk krijg ik antwoord op de vraag of ik schizofrenie heb. Die week erna had ik gewoon gewerkt. Niks aan de hand…. Dus weer geen antwoorden..

En als ik het aan de mensen om me heen of de hulpverlening vraag dan zeggen ze je hebt geen schizofrenie je functioneert gewoon en je bent normaal niemand merkt wat aan je blablabla

Maar 80% valt terug in psychose na eerste ziekteperiode had ik gelezen. Ik kan niet meer leven in deze onzekerheid. Misschien heb jij hier een antwoord op…

Antwoord

Hey K,

Het probleem waar je mee kampt lijkt me eigenlijk van een heel andere orde dan psychose cq schizofrenie. Lijkt meer op obsessieve twijfelzucht, zeg maar in de dimensie van obsessief-compulsieve gevoeligheid en angst.

Dus niet zozeer psychose maar obsessieve angst over psychose.

Waarom niet naar een psycholoog gaan om te kijken hoe je hier mee om moet gaan?

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook