Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Eenzaamheid doorbreken

Vraag

Destijds ben ik op mezelf gaan wonen en ervaar ik vaak het gevoel van eenzaamheid. Ik kom graag in contact met gelijkgestemden die houden van diepzinnig contact, psychologie, filosofie en spiritualiteit.

Weet u misschien waar ik kan zoeken om de eenzaamheid voorgoed te doorbreken?

 

Antwoord

Wat een belangrijke vraag!

En wat goed dat je zelf in je bericht al zegt met welke dingen jij je verbonden kunt voelen: contact met gelijkgestemden met interesse voor psychologie, filosofie en spiritualiteit.
Je vraag om je ‘eenzaamheid voorgoed te doorbreken’, is wel een ingewikkelde hoor. Ik denk dat ieder mens op momenten en in fasen eenzaamheid zal ervaren. Dat is onderdeel van het bestaan.

Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn natuurlijk… maar psychiater Anthony Storr schreef een fantastisch boek met de titel ‘De kracht van het alleen zijn’. Dat boek is nog (2e hands) te koop (kijk hier maar eens).

Ik raad je aan dat te lezen. Het geeft een inspirerende kijk op alleen-zijn. En indirect ook op eenzaamheid. Als ik naar jouw biografie kijk in je aanvullende informatie, lijkt het me niet vreemd dat de ervaring dat er alleen voor staat, best diep in je ziel gegrift staat. Wat knap en mooi om te lezen dat je zo goed in staat bent vanuit je ziel óók weet dat verbinding maken het juiste antwoord is op eenzaamheid.

Zelf heb ik in het verleden veel steun ervaren met allerlei cursussen over dingen die me in contact brachten met anderen. Ik had er niet altijd zin in, maar het werkte wel.

Ik weet niet waar je woont, maar hopelijk niet te afgelegen en kun je ergens een plek vinden waar cursussen en activiteiten worden georganiseerd over bijvoorbeeld filosofie en spiritualiteit. Kijk ook een naar websites van kerken want die hebben soms een verrassend aanbod aan thema-avonden en cursussen… het hangt er wel en beetje vanaf in welke omgeving je woont hoor, moet ik hier direct aan toevoegen.

En mocht dit niet haalbaar zijn of het idee je niet aanstaan… dan kun je altijd nog via internet kijken naar platforms en discussiegroepen. Of richt er via bijvoorbeeld linkedin zelf een op…. een groep voor mensen die willen corresponderen over…. vul maar in.

Ik zou zeggen: schouders eronder en praktisch aanpakken dit. Soms is het lastig om diepzinnige levensgedachten en – ervaring om te zetten in concrete actie, dat is heel gewoon, maar volgens mij heb jij het helemaal in huis om actief de deur uit te gaan, letterlijk of via sociale platforms.

veel succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 27
Beantwoord door: Timo van Kempen op 17 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook