Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Gaat na twee maanden gebruik het effect van escitalopram nog komen?

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb een vraag over escitalopram. Ik neem dit nu twee maanden voor sociale angst. Mijn huidige dosering is 15 mg en daar zit ik nu al even op.

Omdat ik nog niets merk in positieve zin, wel bijwerkingen gehad, van deze medicatie vroeg ik me af of het zinvol is om nog langer door te gaan met deze medicatie. Ook vraag ik me af of een verandering van merk (wegens hulpstoffen) effectief zou kunnen zijn.

Ik neem de medicatie in overleg met mijn huisarts, en hij gaf aan dat ik het middel minimaal drie maanden moet nemen om effect te kunnen merken. Omdat ik zelf andere informatie lees, was ik hier nieuwsgierig naar en zou ik daar graag wat advies over krijgen.

Ik zie uw antwoord graag tegemoet, alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

De Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen geeft aan dat bij een sociale angststoornis het effect van een behandeling met een SSRI (zoals escitalopram) uiterlijk na 12 weken beoordeeld kan worden. Je huisarts heeft dus gelijk daarin. Ook wordt gesteld dat bij onvoldoende effect de dosis verhoogd kan worden; de maximale dosis van escitalopram is dan 20 mg/dag.

Wisselen van preparaat heeft soms zin als een bepaald merk teveel bijwerkingen geeft (dat ligt soms aan de hulpstoffen in een pil), maar het maakt niet uit voor het gewenste effect.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Medicatie
SSRI

Lees ook