Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Wat zijn goede manieren om met angst te leren omgaan?

Vraag

Beste heer Veling,

Ik lees een boek van Daniel Freeman over paranoia. Daarin staat dat angst de basis is van paranoia. Nu vroeg ik me af of het kijken naar horrorfilms een creatieve manier kan zijn om je angst te trainen?

Wat zijn nog meer goede manieren om met angst te leren omgaan?

Als ik uiteindelijk mijn angsten onder controle heb, hoeveel van de irrationaliteit van de schizofrenie blijft dan nog over?

Vriendelijke groet,

Anoniem

Antwoord

Beste Anoniem,

Goede vragen! Angst is inderdaad brandstof voor paranoia. Het zorgt ervoor dat je alert bent, snel dingen op jezelf betrekt en het vaker niet vertrouwt. Angst maakt ook dat je situaties gaat vermijden die angst oproepen. Dan is de nare emotie even weg, maar uiteindelijk groeit daardoor de achterdocht en uiteindelijk ook de angst. Horrorfilms kijken is helaas niet een manier om dit te doorbreken, wel creatief bedacht!

Het helpt wel om te oefenen met situaties die angst en achterdocht oproepen, zonder te vermijden. Dan ervaar je langzaam dat extreme achterdocht en angst niet nodig zijn, en zullen ze langzaam uitdoven. Je moet het stapje voor stapje doen, en oefeningen goed voorbereiden, anders kan het te heftig zijn of mislukken.

Psychologen kunnen hierbij helpen, het is de basis van cognitieve gedragstherapie. Als je deze angst onder controle krijgt heb je grip gekregen op je paranoia. Het kan zijn dat het wel af en toe terugkomt, maar je hebt dan geleerd hoe je er de baas over kunt worden, en dat is een heel krachtige ervaring!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 30 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Psychosegevoeligheid

Lees ook