Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is EMDR wel aan te bevelen bij suïcidale gedachten?

Vraag

Hallo,

Ik heb sinds kort EMDR om trauma’s uit het verleden een plek te geven. Ik ervaar het telkens als heel heftig. Ik heb ook al langere tijd suïcidale gedachten en dat wordt dus telkens versterkt na EMDR.

Ik heb laatst mijn psycholoog verteld over die gedachten. Hij vroeg ook of ik middelen in huis had om iets te doen. Ik ben eerlijk geweest. Maar ik wil graag van die gedachten/plannen af.

Is het wel verstandig om EMDR voor suïcidale gedachten te gebruiken?

Ik zou graag uw mening hierover lezen.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je vraag, goed dat je komt!

Het is wel een beetje moeilijk om te beantwoorden want ‘suïcidale gedachten’ zijn een beetje een containerbegrip waar heel veel verschillende dingen onder schuilgaan. Om goed te kunnen beoordelen wat precies speelt zou ik je veel meer moeten vragen…

EMDR is een ritueel dat gebruikt wordt bij een heleboel dingen. De een heeft er baat bij, de ander niet. Er is heel veel variatie in hoe mensen erop reageren, afhankelijk van heel veel andere factoren.

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat EMDR-therapie gebruikt kan worden als onderdeel van het behandelplan voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten of gedrag. Hoewel EMDR geen opzichzelfstaande behandeling voor suïcidaliteit is, kan het in dit geval gebruikt worden als aanvullende therapie om onderliggende traumatische ervaringen aan te pakken die mogelijk bijdragen aan suïcidale gedachten of gedrag. Dus op die manier zou het zeker kunnen.

EMDR kan mensen helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen die samenhangen met suïcidale gedachten, en bij het verminderen van de intensiteit van daarmee samenhangende negatieve emoties zoals schaamte, schuld en hopeloosheid. Door deze herinneringen te verwerken, kunnen mensen minder suïcidale gedachten en een hernieuwd gevoel van hoop voor de toekomst ervaren.

Mijn advies is in het algemeen: kijk niet alleen naar de technieken (zoals EMDR) en specifieke symptomen (zoals suïcidale gedachten). Probeer vooral ook te kijken welke zaken in je leven aangepakt moeten worden en moeten veranderen. Dit is vaak niet makkelijk, maar het ontwikkelen van weerbaarheid gegeven moeilijke omstandigheden kan bijdragen aan groei en welzijn.

Zoiets dus!

Greetz en sterkte,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 21 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
EMDR
suicidale gedachten
Trauma

Lees ook