Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Wanneer zijn ervaringen spiritueel en wanneer is sprake van psychose?

Vraag

Hallo Timo,

Sinds begin dit jaar heb ik spirituele belevingen. Begin dit jaar werd dit bestempeld als manische psychose.

Nu heb ik nog regelmatig dat ik ‘bezoek’ krijg als ik in bed lig of dat ik dingen hoor en zie. Het is te doen, hoewel ik me soms ook angstig voel. Ik heb soms ook als ik naar buiten ga dat ik me één voel met de natuur.

Ik denk dat ik erg gevoelig ben en misschien wel meer voel dan anderen van wat er tussen hemel en aarde is.

Maar wanneer is het nou nog gewoon spiritueel en wanneer gaat het de grens over naar psychose?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste J.,

Wat een lastige situatie. En wat goed dat je deze vraag stelt.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat ervaringen die je hebt komen doordat je fijngevoelig bent. Dit betekent dat je indrukken zult kunnen opdoen uit de ‘andere werelden’. Er zijn meer mensen die dit ervaren.

De indrukken die je hebt kunnen toenemen door omstandigheden zoals manische gevoeligheid, gebruik van alcohol en drugs, slaapgebrek, heftige emotie of door dingen die je gezondheid benadelen.

De grens naar psychose ga je (geleidelijk) over wanneer je merkt dat ervaringen je doen verwijderen van het ‘gewone leven’ en een eigen, andere realiteit gaan vormen die niet meer in contact of verband staat met de wereld waarin we leven.

Anders gezegd: spiritualiteit en spirituele ervaringen hebben altijd een versterkend doel om je bestaan, en brengen je in dieper contact met jezelf en je omgeving. Bij psychotische ervaringen is er eerder sprake van een afscheiding tussen jezelf en de wereld, en kom je eigenlijk in een andere realiteit terecht die je verder moeilijk kunt uitwisselen, kunt delen. Je voelt dan eigenlijk aan dat je een kant op beweegt waarin je meer in contact wordt gedreven met je innerlijke wereld, in plaats van in contact met de wereld om je heen en met andere mensen.

Het is denk ik prima als je de bijzondere ervaringen die je hebt koestert, en tegelijk je intuïtie volgt die je ingeeft als je teveel afglijdt in een psychotische richting. Let ook op het gebruik van alcohol in periodes waarin nare ervaringen uit je verleden helaas wat meer opspelen. Wat je kunt doen is zorgen dat je voldoende slaapt, erop letten dat je gezond leeft en voldoende de tijd neemt om de dingen die je meemaakt voldoende te doorvoelen en erbij na te denken. Zo leg je een steviger basis om je spirituele ervaringen te blijven ervaren, en je neiging tot psychotische ervaringen te minimaliseren.

Veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Beantwoord door: Timo van Kempen op 10 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook