Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe kan ik escitalopram nog langzamer afbouwen?

Vraag

Hallo,

Ongeveer 8 jaar lang heb ik escitalopram 5 mg gebruikt. De afgelopen twee jaar heb ik verscheidene afbouwpogingen gedaan, zonder succes.

Sinds ongeveer een maand slik ik een achtste van 5 mg per dag, poeder in gelcapsules (zelf gedoseerd). De stemming is stabiel maar een dosis overslaan geeft toch nog onttrekking in de vorm van duizeligheid en sensaties van elektrische schokken.

Hoe kan ik nog langzamer afbouwen? De laagste dosis die ik zie is 5 mg. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een erg langzame afbouw in verband met ervaringen in het verleden met te snelle afbouw en de bijbehorende rebound depressie.

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste K.,

Met behulp van taperingstrips voor escitalopram kun je ook vanaf de lage dosering waarop je nu zit nog heel geleidelijk afbouwen. De kleinste stappen die je daarbij kunt maken zijn stappen van 0.1 mg. Dat is namelijk de laagste dosering van de tabletten die in de taperingstrips voor escitalopram kunnen worden gebruikt.

Dit is de link naar het recept/bestelformulier van escitalopram: https://cdn.taperingstrip.org/presordfrm/antidepressives/SCTL_bestel_NL.pdf

Dat het voor jou nodig is om ook vanaf die lage doseringen waarop je nu zit nog heel geleidelijk af te bouwen blijkt uit het feit dat je eerdere afbouwpogingen mislukten en dat je al bij het vergeten van één enkele dosis last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. Je kunt dit antwoord aan je behandelaar laten lezen dan kun je daarna samen overleggen hoe je verder wilt gaan afbouwen.

Voordat je dat doet is het voor jou waarschijnlijk nuttig om een keer rustig de tips voor afbouw van medicatie door te lezen, dan begrijp je beter wat je zelf kunt doen om het afbouwen verder zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt om verder goed af te bouwen en wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter

Beantwoord door: Peter Groot op 7 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook