Main content

Vraag

Hallo,

Ongeveer 8 jaar lang heb ik escitalopram 5 mg gebruikt. De afgelopen twee jaar heb ik verscheidene afbouwpogingen gedaan, zonder succes.

Sinds ongeveer een maand slik ik een achtste van 5 mg per dag, poeder in gelcapsules (zelf gedoseerd). De stemming is stabiel maar een dosis overslaan geeft toch nog onttrekking in de vorm van duizeligheid en sensaties van elektrische schokken.

Hoe kan ik nog langzamer afbouwen? De laagste dosis die ik zie is 5 mg. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een erg langzame afbouw in verband met ervaringen in het verleden met te snelle afbouw en de bijbehorende rebound depressie.

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste K.,

Met behulp van taperingstrips voor escitalopram kun je ook vanaf de lage dosering waarop je nu zit nog heel geleidelijk afbouwen. De kleinste stappen die je daarbij kunt maken zijn stappen van 0.1 mg. Dat is namelijk de laagste dosering van de tabletten die in de taperingstrips voor escitalopram kunnen worden gebruikt.

Dit is de link naar het recept/bestelformulier van escitalopram: https://cdn.taperingstrip.org/presordfrm/antidepressives/SCTL_bestel_NL.pdf

Dat het voor jou nodig is om ook vanaf die lage doseringen waarop je nu zit nog heel geleidelijk af te bouwen blijkt uit het feit dat je eerdere afbouwpogingen mislukten en dat je al bij het vergeten van één enkele dosis last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. Je kunt dit antwoord aan je behandelaar laten lezen dan kun je daarna samen overleggen hoe je verder wilt gaan afbouwen.

Voordat je dat doet is het voor jou waarschijnlijk nuttig om een keer rustig de tips voor afbouw van medicatie door te lezen, dan begrijp je beter wat je zelf kunt doen om het afbouwen verder zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt om verder goed af te bouwen en wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Beantwoord door: Peter Groot op 7 december 2021
  • Deel deze pagina: