Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je flauwvallen als je lang een angstaanval hebt?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben bang om flauw te vallen als ik lang in een angstaanval zit. Bijvoorbeeld als ik een uur lang heel gespannen en angstig ben en daarna thuis weer rustig word, dat dan mijn bloeddruk daalt en ik flauwval.

Kan dat gebeuren?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste J.,

Laten we de volgende dingen bekijken in antwoord op je vraag:

Flauwvallen wordt meestal veroorzaakt door een tijdelijke vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, waaronder uitdroging, lang staan, plotselinge veranderingen in houding, intense emotionele reacties, en in sommige gevallen, extreme stress of pijn.

Tijdens een paniekaanval ervaart iemand vaak een plotselinge golf van intense angst of ongemak, die gepaard kan gaan met symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen, kortademigheid, of het gevoel hebben van controleverlies. Hoewel deze symptomen zeer onaangenaam en soms beangstigend zijn, leiden paniekaanvallen zelden tot flauwvallen. Dit komt omdat paniekaanvallen over het algemeen de bloeddruk en hartslag verhogen, in plaats van verlagen, wat vaker de oorzaak is van flauwvallen.

Het is mogelijk dat je je na een periode van intense stress zwak of licht in het hoofd voelt, vooral als je daarna probeert te ontspannen. Dit kan samenhangen met de manier waarop je lichaam reageert op stress – door het activeren van het ‘vecht-of-vluchtsysteem’ – en vervolgens terugschakelt naar een normale toestand. Dit kan soms leiden tot een plotselinge daling van de bloeddruk, wat een licht of duizelig gevoel kan veroorzaken, maar dit resulteert niet noodzakelijkerwijs in flauwvallen.

Dus: als je regelmatig last hebt van stress of paniekaanvallen, is het belangrijk om methoden te vinden om hiermee om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness, of het zoeken van professionele hulp. Zorg ook voor voldoende hydratatie en een gezonde levensstijl, wat kan helpen om de kans op flauwvallen te verkleinen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang

Lees ook