Main content

Vraag

Ik slik inmiddels 6 jaar 2 mg lorazepam. Ik ben van plan om in juli de lorazepam langzaam af te bouwen.

Mijn psychiater heeft een afbouwschema voorgesteld van 0.25 mg per maand afbouwen. Wat kan ik hiervan verwachten?

En wat vind jij verder van het gebruiken van GABA-supplementen tijdens het afbouwen?

Antwoord

Beste B.,

Afbouwen kun je het best doen door de dosis in kleine stappen te verlagen, volgens een afbouwschema waarin de stappen naar het einde toe steeds kleiner worden. Met de standaarddoseringen die de apotheker levert kan je behandelaar je hier niet goed mee helpen. Met behulp van taperingstrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven gaat dat wel.

Wat bij verantwoord afbouwen komt kijken en wat je zelf kunt doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, kun je nalezen in de tips voor afbouwen van medicatie van Prof. Jim van Os. Ik raad je aan om die rustig door te lezen om een goed idee te krijgen hoe je verantwoord met je lorazepam kunt stoppen.

Of het voor jou nut kan hebben om supplementen te gebruiken om het afbouwen goed te laten verlopen is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Daarvoor zou je moeten weten of er bij jou sprake is van een tekort aan het een of ander. In het algemeen denk ik dat je van het innemen van supplementen niet teveel moet verwachten, en dat het veel belangrijker is om ervoor te zorgen dat je er samen met je behandelaar voor zorgt dat het afbouwen zelf zo goed mogelijk zal verlopen.

Bij de aanvullende informatie schrijf je dat je verslavingsgevoelig bent. Je noemt daarbij cannabis/lachgas/amfetamine/cocaïne/xtc/ghb. Gebruik van deze stoffen tijdens het afbouwen kan het afbouwen moeilijker maken of zelfs laten mislukken. Als je dat wilt voorkomen dan is het verstandig om deze middelen, in ieder geval tijdens het afbouwen, niet te gebruiken. Daar bewijs je jezelf een grotere dienst mee dan met het gebruik van supplementen waarvan je niet weet of die je zullen helpen.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om in goed overleg met je behandelaar op een goede manier met je lorazepam te kunnen stoppen. Ik wens je daarbij veel succes.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 28 mei 2021
  • Deel deze pagina: