Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Gebruik ik de rest van mijn leven medicijnen?

Vraag

Ik wil u vragen of mijn medicijnen gebruik zeg maar mijn dogmatil en citolapram blijvend is de rest van mijn leven zo lang ik leef. Maar in van de twee medicatie heb ik niet want ik heb totaal geen depressie meer maar de andere tablet gebruik ik met een maagtablet en sinds kort ook voor de hoge bloeddruk de tablet enapril.

Antwoord

Hoi,

Enerzijds kan ik hier niets over zeggen in praktische zin, want ik weet niet wie u bent, en ik heb geen kennis van medicatie, behalve de medicatie die ik zelf heb geslikt. Graag verwijs ik u door naar een van de psychiaters op dit spreekuur. ALs u dan iets meer kunt vertellen, wat u ervaart aan bijwerkingen en waar de medicatie u wel mee helpt, dan kan er op afstand een beter antwoord gegeven worden. Altijd geldt vanuit ons: we verwijzen u graag door naar de voorschrijvende arts en maak dit belangrijke onderwerp daar bespreekbaar.

Anderzijds kan ik u een antwoord geven op basis van mijn ervaring.

Nee. zeg ik dan. Niemand hoeft iets de rest van zijn leven te slikken als het gaat om een psychische kwetsbaarheid. Want elk mens is kwetsbaar en de interactie tussen mensen bepaalt hoe kwetsbaar of hoe krachtig iemand zich voelt. Medicatie kan nodig zijn om bescherming te bieden, prikkels te filteren et cetera. Kortom ze houden de energetische omgeving een beetje op afstand, als ik het zo mag noemen én de medicatie doet iets in je eigen systeem, in je eigen lijf.

Ondertussen verandert wel je leven, je wordt ouder, je krijgt meer inzicht, je ontdekt welke omgeving gezonder voor je is. Ander werk, meer afstand tot je eigen problematiek, verwerking van trauma, en meer van dat soort factoren. Hoe meer je daar in kan investeren, hoe minder externe steun je nodig zal hebben. Dus hoe sterker je je voelt en hoe steviger je echt staat. Hoe terecht is het dan je af te vragen te zijner tijd, of je iets aan medicatie zou kunnen afbouwen?

Uiteraard is het een risico en ook uit eigen ervaring: bij mij ging dat dus mis de laatste keer in 2011. Maar toch, dan weet ik dat ik dus nog steeds iets nodig heb, maar ik houd altijd een optie open dat er een moment kan komen dat ik zonder medicatie verder kan. Die afweging heeft ieder voor zich te maken, met als slotsom: waar heb je zelf vrede mee.

Veel succes ermee, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook