Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kunnen mijn gedachten me echt gek of psychotisch maken?

Vraag

Hallo,

Ik slik sinds drie weken citalopram voor mijn angsten. De eerste twee weken 10 mg en sinds een week 20 mg. Ik heb erg last van derealisatie en ik denk dat dit verband houdt met mijn paniekaanvallen. Alleen de derealisatie zelf is zo beangstigend. Ook heb ik last van hoofdpijn en extreme vermoeidheid. Ik denk dat dit bijwerkingen zijn van het medicijn. Ook slaan mijn gedachten vaak op hol. Van het idee dat ik gek word tot het idee dat ik mij nooit meer helemaal mezelf ga voelen.

Ik ben ontzettend bang voor dingen als psychose. Er is geen aanleiding voor, maar ik heb een dochtertje van twee jaar en ben zo bang om haar kwijt te raken dat ik mezelf met deze gedachte gek maak.

Kunt u mij misschien geruststellen?

Bedankt!

Antwoord

Beste L.,

Je hebt gelijk dat angst, paniek en derealisatie met elkaar te maken hebben. Hevige angst kan ervoor zorgen dat je de omgeving en/of jezelf anders waarneemt. Je kunt het gevoel krijgen alsof het niet echt is. Dat is eng, maar echt wat anders dan psychose.

Antidepressiva kunnen het gevoel van derealisatie versterken, vaak tijdelijk, in de eerste weken dat je ermee begint of bij afbouwen. Dat komt omdat je lichaam moet wennen aan het medicijn. Het lijkt daardoor soms alsof de klachten waarvoor je de medicijnen gekregen hebt juist erger worden in plaats van minder.

Het proces van wennen duurt meestal een paar dagen tot weken, als het goed is ga je daarna de positieve effecten van het medicijn merken.

Veel sterkte!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Wim Veling op 4 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
antidepressiva
Medicatie

Lees ook