Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe verklaart u mijn gedragsverandering na de psychose?

Vraag

Twee jaar geleden ben ik tijdelijk opgenomen geweest vanwege een depressie met psychotische kenmerken. Inmiddels ben ik gelukkig weer aan het werk. Wel merk ik dat ik veranderd ben als persoon. Ik ben geslotener geworden en ik mis mijn enthousiasme en spontaniteit.

Ik gebruik nu Nortrilen 100 mg en Haldol 1.5 mg.

Is het bekend of gedragsverandering kan optreden lange tijd na een psychose? Of is het vanwege mijn medicatie?

Ik realiseer me dat ik door deze gebeurtenis ook een stuk onbevangenheid in het leven heb verloren. Dit vind ik erg jammer.

Heeft u voor mij nog tips? Is er nog vooruitgang mogelijk?

Antwoord

Hey E.,

Dank voor je bericht – en goede vragen! Goed dat je hier komt….

De volgende dingen kunnen een rol spelen denk ik…

  1. De medicijnen. Die dempen – zowel het antidepressivum als het antipsychoticum en dat kan worden ervaren als een kwellend gebrek aan initiatief, emoties en spontaniteit. Het zou goed zijn om alle medicijnen met de voorschrijver op een rijtje te zetten om te kijken welk medicijn mogelijk kan worden gereduceerd. Je kunt beginnen met een klein experiment en kijken of dat uitmaakt. Op basis daarvan kun je dan een beslissing nemen om verder te epxerimenteren met (i) dosis, (ii) type, (iii) combinatie van medicijnen.
  2. De omgevingssituatie en de omstandigheden waar je nu in zit. Spelen die een rol? Zijn die veranderbaar of kun je er anders mee omgaan c.q. er anders tegenaan gaan kijken?
  3. Weerbaarheidsmanagement. In hoeverre is je weerbaarheid te beïnvloeden met bijvoorbeeld contragedrag, mindfulness, running, sociale verbondenheid en activiteiten (eenzaamheid), positieve stemming, compassie met jezelf… Wat ook kan helpen is dingen anders bekijken – proberen een soort re-evaluatie van jezelf, je leven, je doelen en op zoek gaan naar dingen die positief zijn maar nu onderbelicht blijven.
  4. Zijn er nog dingen die eventueel met psychotherapie te benaderen zijn? Bijvoorbeeld trauma, negatief zelfbeeld, conflicten met anderen, relatieproblematiek. Vecht je teveel met jezelf, vecht je tegen negatieve dingen waar je soms beter kunt proberen er anders tegenaan te kijken, of van meer afstand? Vecht je tegen jezelf?
  5. Hoe zit het met je herstelproces? Waar ben je nu ongeveer? Zit je in de fase van de worsteling? Kan deelname aan een herstelwerkgroep of praten met een herstelondersteuner iets betekenen?

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook