Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Geen begrip van mijn familie

Vraag

Mijn vader heeft geen relatie met me wat betreft psychose. Ik mag van hem niet met hem praten over wanen en hallucinaties. Er ligt wat hem betreft een taboe op.

Hoe moet ik hier mee omgaan?

Antwoord

Wat een vervelende situatie…

Om allerlei redenen kan het voor naasten heel moeilijk zijn om te praten op het niveau van de kwetsbaarheid.

Er bestaat bij Ypsilon (de familievereniging bij mensen met psychosegevoeligheid)
een cursus “in gesprek met psychose“.

Zie bijvoorbeeld deze link

Ik denk dat je vader baat zou hebben bij contact met Ypsilon en hoe je praat over / met psychose. Zou hij daar voor open staan?

Wat je ook kunt proberen is om te praten met een derde, liefst vrouwelijke, persoon er bij die jullie beiden vertrouwen en die kan helpen om jullie met elkaar in gesprek te laten komen hierover. Ken je iemand die daarbij zou kunnen helpen? Iemand met een beetje psychologisch inzicht en die dit belangrijk vindt?

Wat ook wel belangrijk is, is leeftijd. Hoe oud is je vader? Is hij nog mentaal een beetje flexibel? Kan hij dit “erbij” hebben nog?

Hope this helps….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook