Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn er in een gemeente meerdere ggz-instellingen?

Vraag

Mijn zoon wil afscheid nemen van de ggz-instelling in onze gemeente, omdat hij vindt dat hij niet als persoon gezien wordt. Voordien woonde hij in een andere gemeente en daar was hij wel tevreden. Hij wil nu niets meer met de ggz te maken hebben: geen medicijnen en geen begeleiding.

Zijn er in een gemeente nog andere ggz-instellingen?

Hoe zouden we een geschikte instelling kunnen vinden? Moet dat in de woonplaats zijn, of kan dat ook elders?

Antwoord

Beste M.,

Er is overal ggz – groot en klein – maar als het om psychose gaat ben je in de praktijk afhankelijk van de lokale grote ggz-instelling. Ga je buiten de regio, dan zal een instelling waarschijnlijk zeggen dat je naar de grote ggz-instelling in je eigen regio moet.

Maar het hangt ook heel erg af van hoe het met hem gaat. Als hij alleen wat lichte begeleiding nodig heeft, zal er wellicht een kleine ggz-instelling bereid zijn hem te volgen. Maar meestal is het bij psychose lastig.

Je kunt met googelen snel een idee krijgen welke ggz er allemaal is in je gemeente – behalve de grote ggz. Soms is er naast de grote ggz-instelling een mogelijkheid voor psychosezorg bij BuurtzorgT of iets dergelijks. Maar het hangt van de regio af.

Een andere optie is dat hij verder gaat bij een zelfregiecentrum of herstelacademie en dat de huisarts de medicatie doet (als er medicatie nodig is).

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
GGZ

Lees ook