Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Genereren de hersenen bewustzijn of zijn ze een toetsenbord van de geest?

Vraag

Denkt u echt dat de hersenen bewustzijn genereren of zijn de hersenen een toetsenbord van de geest? Denkend aan spirituele kennis dat mensen een lichaam (en verscheidene fijn stoffelijke), een ziel en een geest hebben?

Of omdat u een wetenschapper bent u wellicht alle “populaire” kennis alomtegenwoordig in boeken, cursussen, en ook internet ontkent omdat het niet bewezen is of kan worden? Ook door yoga, boeddhisme, de geascendeerde meesters. Ik was een veelverslinder. Daardoor ook psychotisch waarschijnlijk geworden.

Zelf geloof ik veel wel (maar van God moet het overeenkomen met de Wet). Het is onmogelijk alles te weten of te kennen en ik ben ook voorzichtig geworden door mijn psychoses.

Maar ik geloof niet dat de hersenen bewustzijn genereren, maar dat de hersenen een toetsenbord zijn van de geest. (En in de mogelijkheden van behandelingen voor psychiatrische patiënten om behandelingen te kunnen ontwikkelen die mensen van hun psychiatrische aandoeningen kunnen genezen.

Antwoord

Interesting!

Bewustzijn is een wonder dat we niet begrijpen. Het is in essentie omgeven door niet-weten.

Dus we kunnen het gat van niet-weten proberen te vullen met hypothesen, geloof en speculeren.

Ik denk dat als ik drie dagen geen water drink, mijn brein mijn bewustzijn in toenemende zal gaan proberen te sturen richting een kraan om te drinken. Ik zal de hele tijd aan water denken, de hele tijd van water dromen in mijn slaap. Al mijn gedrag zal steeds meer ten dienste gaan staan van mijn nood om water te drinken – zelfs zonder dat ik er van bewust ben. Met andere woorden: in dergelijke omstandigheden zal mijn brein mijn bewustzijn behoorlijk gaan sturen en mijn geest behoorlijk van inhoud gaan voorzien.

Maar als ik een winkel sta en ik kan kiezen tussen 20 smaken ijs, dan denk ik niet dat mijn brein voor mij gaat beslissen welke smaak ik die dag ga nemen. In dat geval zal mijn geest gaan drukken op het breintoetsenbord om mijn geesteskeuze kenbaar te maken.

Kortom: het 1 (brein genereert geest) sluit het ander (geest drukt op toetsenbord van brein) niet uit. Er valt genoeg te kiezen in het leven dat niet door het brein bestuurt wordt, zeg maar. Gelukkig!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig
Spiritualiteit

Lees ook