Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik zoek een gespecialiseerde psychiater, kunt u mij helpen?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Op zoek naar een gespecialiseerde psychiater werd mij aangeraden contact met u op te nemen. Ik heb in een expertisecentrum in Amerika een diagnose-traject ondergaan waar een gecombineerde diagnose van hechtingsproblemen met ADHD en PTSS is vastgesteld met dissociatieve kenmerken.

Ik zou graag in contact komen met een gespecialiseerde psychiater om de mogelijke therapeutische ondersteuning te verkennen naast het psychotherapeutisch traject. Neemt u patiënten aan of kunt u mij verder helpen?

Met dank en vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor schrijven. In de psychiatrie heeft het predicaat ‘specialistisch’ weinig betekenis. Psychische gevoeligheden manifesteren zich bij iedereen op een andere manier en beter worden is niet zozeer een kwestie van de ‘juiste specialist’ vinden, maar meer een kwestie van de juiste klik hebben met je behandelaar omdat die klik maakt dat je motivatie vindt om moeilijke veranderprocessen in gang te zetten.

Dus niemand kan je fixen, maar je wel begeleiden op de moeilijke weg naar verandering. Ik zou je sterk willen adviseren om niet met twee behandelaars te gaan werken – dat geeft verwarring en ellende. Werk met je psychotherapeut aan verandering, give it a go en kijk tot waar je kunt komen.

Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling

Lees ook