Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik ben gestopt met roken, hoeveel milligram olanzapine moet ik nu afbouwen?

Vraag

Beste Peter,

Ik heb veel informatie gevonden over de invloed van sigaretten roken op medicatie. Ik ben net een paar dagen gestopt met roken. Ik slik nu 5 mg olanzapine.

Hoeveel milligram moet ik nu afbouwen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Waar je naar moet kijken is wat de olanzapine voor jou doet. Als je niet merkt dat de olanzapine voor jou anders is gaan werken, dan zie ik geen reden om de dosering van je olanzapine aan te passen. Als je zelf vindt dat er wel veel veranderd is dan kun je dat het best met je behandelaar bespreken. Vooral ook omdat stoppen met roken ook op andere manieren, die niets met olanzapine te maken hebben, gevolgen voor jou kan hebben.

Mocht je, in overleg met je behandelaar aan wie je dit antwoord kunt laten lezen, toch besluiten om de dosis aan te passen, zorg er dan in ieder geval voor dat dat dan geleidelijk gaat. Hoe dat zou kunnen, kun je nalezen in de tips voor het afbouwen van medicatie.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 1 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine

Lees ook