Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik heb veel informatie gevonden over de invloed van sigaretten roken op medicatie. Ik ben net een paar dagen gestopt met roken. Ik slik nu 5 mg olanzapine.

Hoeveel milligram moet ik nu afbouwen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Waar je naar moet kijken is wat de olanzapine voor jou doet. Als je niet merkt dat de olanzapine voor jou anders is gaan werken, dan zie ik geen reden om de dosering van je olanzapine aan te passen. Als je zelf vindt dat er wel veel veranderd is dan kun je dat het best met je behandelaar bespreken. Vooral ook omdat stoppen met roken ook op andere manieren, die niets met olanzapine te maken hebben, gevolgen voor jou kan hebben.

Mocht je, in overleg met je behandelaar aan wie je dit antwoord kunt laten lezen, toch besluiten om de dosis aan te passen, zorg er dan in ieder geval voor dat dat dan geleidelijk gaat. Hoe dat zou kunnen, kun je nalezen in de tips voor het afbouwen van medicatie.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

SWITCHSTRIPS
Switchstrips voor switchen tussen antipsychotica worden op www.taperingstrip.nl/switchstrip/ nog niet vermeld, maar kunnen wel op aanvraag worden ontwikkeld. Neem hiervoor contact op met de Regenboog Apotheek: adm.baxter@regenboogapotheek.nl

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 1 januari 2022
  • Deel deze pagina: