Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoeveel kan ik roken zonder dat het invloed heeft op mijn clozapinespiegel?

Vraag

Beste Jim,

Ik gebruik sinds mijn achttiende clozapine. Ik heb vanaf mijn veertiende tot mijn tweeëntwintigste gerookt. Ik rookte meestal een pakje shag per week.

Ik ben een paar jaar gestopt maar ik heb de laatste tijd een behoorlijke hunkering naar tabak. Ik rook nu ongeveer drie shaggies per week.

Ik weet dat tabak invloed heeft op mijn clozapinespiegel.

Hoeveel sigaretten kan ik roken zonder dat het invloed heeft op mijn spiegel? En wat merk ik als mijn clozapinespiegel toch te laag is?

Alvast bedankt, en fijn dat ik mijn vraag kan stellen!

Antwoord

Beste A.,

Goede vraag!

CYP1A2-inductoren kunnen de clozapinespiegel verlagen. Ook roken induceert CYP1A2; abrupt stoppen met roken leidt tot een verhoging van de clozapinespiegel. Andersom kan beginnen met roken de spiegel verlagen, dus.

Je zult het niet direct merken als de clozapinespiegel daalt. Maar het kan zijn dat je merkt dat je minder bijwerkingen hebt, dat is de meest gevoelige indicator. Dus bijvoorbeeld dat je af begint te vallen, minder speekselvloed hebt en minder sedatie ervaart.

Het is ook niet goed te zeggen hoeveel impact het roken zal hebben bij jou omdat het heel persoonlijk is. Ik vermoed dat drie shaggies per week niet veel uit zal maken direct. Maar 30 shaggies per week zou best een significante verlaging teweeg kunnen brengen.

Wat belangrijk is, is dat de spiegel wordt gecontroleerd als je meer gaat roken…

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 5 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook