Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke invloed heeft roken op medicatie?

Vraag

Dank voor uw reactie
aha, mijn behandelaar ( beginnend psycholoog) zegt elke keer dat ik hrt los van elkaar moet zien. dat mijn stemming omslaat omdat ik ziek ben/ word. maar dat dat los staat van bipolair 2.
Weet u een manier hoe ik met haar het erover kan hebben dat het wel een link heeft met elkaar?

Hoe zou ik voorzichtig kunnen bespreken dat na het ontwaken duidelijk word wat voor dag het word vandaag ( mijn beginnend psycholoog herkent dit ook niet)

u vertelt over slaaponthouding.
is dit iets wat je kunt proberen bij de kant van depressie? Het lijkt me niet slim als je ziek bent om dit te doen,of zie ik dit verkeerd?

als ik het goed begrijp waarschuwt u dus dat slaaponthouding kan resulteren in een hypomanie? wilt u dit bevestigen of ik dit goed begrijp dan weet ik dat ik hier om moet letten.

ikzelf heb nog iets raars waarvan ik denk..mhe een verband. ik durfde de vraag eerst niet te stellen nu wel. ( en ik weet roken is slecht).
als ik in hypomane fase zit…rook ik als een knetter met de elektrische sigaret. vervolgens lijkt t net of antidepressiva minder goed werkt ( amitryptilline) kom ik weer in een dal. Kan dit ook een link zijn, of is dit puur omschrijving van bipolair 2. en heeft t roken er niks mee te maken? Als het welnin verband staat wat is dan slim om te doen? Naar wie moet ik gaan en wat kan ik zeggen?

Ik heb al eerder gestopt met roken, gebruikte toen citalopram. belande in crisisopname voor 2 weken. toen weer begonnen. later weer gestopt…belanden weer in crisisopname. Nu blijf ik maar roken maar wel elektrisch. echter doordat t elektrich is verschilt het rook gedrag erg per dag. met de echte sigaret had ik vaste tijden dat ik naar buiten ging om te roken. nu rook ik overal.

Antwoord

Beste,

deze website is niet bedoeld om een exact advies te geven, dat kan alleen in een behandeling.

Slaaponthouding moet je met een bipolaire stoornis niet op eigen houtje gaan toepassen, een goede nachtrust is heel belangrijk in alle fasen van de aandoening.

Roken, van echte of elektronische sigaretten, is voor de gezondheid af te raden (open deur). Roken kan inderdaad interacteren met medicijnen waardoor ze anders gaan werken, of dat voor elektronische sigaretten en amitriptyline geldt, weet ik niet.

Lichamelijke ziekte is niet een voldoende verklaring dat iemand depressief wordt, maar kan een bijdrage leveren. Bespreek dit alles nog eens met je behandelaar. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook