Main content

Vraag

Ik heb vaak het gevoel dat bepaalde mensen mij altijd kunnen zien. Het zijn altijd mensen waar ik interesse in heb (zij hoeven mij niet te kennen) en het gevoel is er altijd, ook al ben ik alleen thuis of in een ruimte zonder ramen.

Ik heb dit al sinds ik erg jong ben en heb dit gehad met verschillende personen/personages in mijn leven.

Ik ben een vrouw van bijna 30. Ik pas mijzelf soms hierdoor aan (vooral in het verleden).

Is dit iets om mij zorgen over te maken? Ik weet dat het niet mogelijk is om via het eSpreekuur een diagnose te stellen, maar zijn dit bekende symptomen van iets?

Heeft u advies voor mij?

Bij voorbaat dank.

Vriendelijke groet,

L.

Antwoord

Hallo L.,

Je maakt je zorgen of je gedachten - dat sommige mensen jou altijd kunnen zien - zorgwekkend zijn, ook al is dat 'zien' fysiek helemaal niet mogelijk.

Sterk is dat je ervan overtuigd lijkt dat die gedachten niet kunnen kloppen. Je voelt het echter wel zo. Dat komt bij veel mensen voor. Cruciaal is of je gezonde verstand weet wat het moet geloven. En dat lijk je duidelijk te weten.

Dan is het belangrijk om een manier te vinden zodat je die gedachten niet meer zo serieus neemt.

Ze zeggen wel eens: "alles wat aandacht krijgt, groeit".

Ik zou jou willen vragen: hoe kun jij minder gedachten geven aan die gedachten en meer aandacht aan zaken die je wel prettig/belangrijk vindt?

Misschien kun je er wat mee?

Groeten,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 1 juni 2020
  • Deel deze pagina: