Main content

Vraag

Hallo Machteld,

Sinds drie maanden heb ik continu last van het gevoel dat ik droom, dat alles nep is en dat ik een vreemde in de spiegel zie. Ik heb dit sinds mijn verhuizing. Ik durf hierdoor bijna niet buiten te komen.

Ik heb veel meegemaakt, ik heb PTSS en verschillende angsten.

Ik ben zo verschrikkelijk bang dat de derealisatie chronisch is geworden.

Denkt u dat het nog kan verdwijnen na drie maanden?

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste A.,

Een verhuizing en alle daarbij komende veranderingen is voor de meeste mensen een behoorlijk ingrijpende levensgebeurtenis, waar nogal wat stress bij komt kijken. Ik kan niet over jouw persoonlijke situatie oordelen, maar die stress kan in het algemeen best leiden tot dit soort ervaringen, zeker als je al wat angstgevoelig bent. Je vraagt je af of het van blijvende aard is, omdat het al enkele maanden aanwezig is. Dit zijn meestal verschijnselen die van voorbijgaande aard zijn. Ze kunnen opflakkeren tijdens een stressvolle periode en kunnen daarna ook weer wegebben. Ze komen veel voor, zowel bij mensen met en zonder onderliggende psychische klachten.

Probeer bij stress erop te letten dat je goed voor jezelf zorgt (bijv. letten op slaap- en voedingspatroon), een beetje rustig aan te doen (jezelf niet overvragen, maar de lat even wat lager leggen) en de stress te verminderen (bijv. door wandelen, sport, yoga, mindfulness of elke andere activiteit die stress kan verminderen). Soms helpt het ook om er met mensen over te praten die hetzelfde hebben meegemaakt en te horen hoe zij ermee om zijn gegaan, ervaringsdeskundigen binnen of buiten de GGZ, in een herstelacademie bijvoorbeeld.

Als de klachten van grote invloed zijn op jouw functioneren en het niet goed lukt om via bovengenoemde tips minder last te hebben van deze ervaringen, zou ik je willen adviseren er met een psycholoog of psychiater over te praten. Je kunt dan samen de klachten en hun betekenis uitpluizen en nagaan welke stressoren of andere factoren er spelen bij het verergeren of verminderen ervan, om vervolgens samen te beslissen welke hulp het beste bij jou past.

Hopelijk heb je hier wat aan!

Hartelijke groet,

Machteld


Logo biografie Machteld MarcelisMachteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE

Meer informatie over trauma:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 2 november 2021
  • Deel deze pagina: