Main content

Vraag

Graag wil ik hulp bij het meer genieten en denken aan leuke dingen.

Antwoord

U vraagt hulp bij meer genieten en denken aan leuke dingen. Op zich is het lastig om uzelf op te leggen of van uzelf te verwachten dat u geniet van dingen. Dat lukt nu eenmaal niet zo makkelijk op bestelling of op opdracht. Anders is het om te denken aan leuke dingen. Dat is namelijk iets wat u actief kunt doen. Het vraagt wat discipline en volharding, maar u kunt een eenvoudig dagboekje bijhouden waarin u driemaal per dag tijd neemt om aan dingen te denken waar u plezier aan beleeft of beleefde.

Advies is om daar dan ook over op te schrijven, in detail, met alle zintuigen erbij betrokken. Krachtig werken kan ook om te handelen. Oftewel: door dingen te gaan doen waarvan u denkt of weet dat u ze leuk vind of vond. En ook dit (achteraf) op te schrijven.

Hopelijk hoeft u het niet allemaal alleen te doen en is er iemand met wie u samen dingen kunt doen?

Verwacht u trouwens niet dat u ook direct of snel ook zult genieten. Misschien is dat wel zo, maar laat dit nog een periode op zich wachten.

Is er trouwens iets dat u in de weg zit of aan leuke dingen te denken? Maakt u zich ergens zorgen om of is iets gebeurd dat verdere aandacht of gesprek vraagt? Als dit is, dan zou ik hiernaar handelen. Maar tegelijk óók aan de slag gaan met manieren om uw aandacht ook op positieve dingen te richten. Muziek, museum en film lenen zich vaak goed om inspiratie te vinden.

Succes ermee en hartelijke groet,

Timo van Kempen


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Timo van Kempen op 14 augustus 2019
  • Deel deze pagina: