Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kom je te weten wat je grootste trauma is?

Vraag

Hoe kom je eigenlijk te weten wat je grootste trauma is?

Bestaat er een manier om net die herinnering naar boven te halen?
Zo ja, hoe?
Zo nee, hoe moet ik dan verder?

Antwoord

Hey M., goede vraag!

Het is niet ongewoon dat mensen met posttraumatische stressverschijnselen bepaalde traumatische gebeurtenissen niet volledig kunnen herinneren of details ervan vergeten zijn. Dit kan een beschermingsmechanisme van de geest zijn om met de intensiteit en de pijn van het trauma om te gaan.

Er zijn wel verschillende benaderingen om met dit soort geheugenverlies om te gaan:

Traumagerichte psychotherapie. Therapieën zoals Trauma-Focused Cognitive Behavioral Therapy (TF-CBT) of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) kunnen helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van PTSS-symptomen. Een getrainde therapeut kan de persoon veilig begeleiden bij het verkennen van en het omgaan met traumatische herinneringen – ook als die op de achtergrond zijn geraakt.

Lichaamsgerichte therapieën. Sommige mensen hebben veel baat bij lichaamsgerichte therapieën, zoals Somatic Experiencing. Dit zijn benaderingen die zich richten op lichamelijke sensaties en reacties als een manier om trauma te verwerken.

Narratieve therapie. Hierbij wordt de persoon geholpen zijn of haar levensverhaal te reconstrueren en opnieuw betekenis te geven aan ervaringen.

Hypnotherapie. Sommige therapeuten maken gebruik van hypnotherapie om verborgen of onderdrukte herinneringen te verkennen. Er zijn echter ook risico’s en kritiek op deze aanpak, omdat het soms valse herinneringen kan creëren of bestaande herinneringen kan verstoren.

Medicatie. Hoewel medicijnen niet specifiek zijn bedoeld om herinneringen op te roepen, kunnen ze wel helpen bij het verminderen van de symptomen van PTSS, waardoor het voor sommigen gemakkelijker kan zijn om hun ervaringen te verwerken.

Het is echter belangrijk op te merken dat het niet altijd noodzakelijk of wenselijk is om elke traumatische herinnering volledig te herinneren of te herbeleven. Het uiteindelijke doel van de behandeling zou moeten zijn om de persoon te helpen zijn of haar dagelijks leven te leiden zonder overweldigd te worden door traumagerelateerde symptomen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 12 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Trauma

Lees ook