Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Angstreacties – Of het wel een trauma was?

blog- Angstreacties

Angstreacties. Wat als ze je leven gaan beheersen? EMDR gaat de angstreacties tegen. Maar Steven blijft zich afvragen of het wel een trauma was. “Op internet vond ik amper of geen mensen die iets gelijkaardigs hadden meegemaakt.”

Het begon met een week lange reeks angstaanvallen met psychotische kenmerken. Eigenlijk was mijn lichaam de hele tijd in vecht-of-vluchtmodus. Een week lang circuleerde er adrenaline in mij. Het gebeurde zelfs dat ik ‘s nachts wakker werd om vervolgens een angstaanval te krijgen.

Toen na die week mijn trauma naar boven kwam (zie vorige blogpost) kon ik dat eerst maar moeilijk aanvaarden. “Maak ik mezelf niet gewoon wat wijs?” dacht ik vaak. Op internet vond ik amper of geen mensen die iets gelijkaardigs hadden meegemaakt. Tegelijkertijd ontwikkelde ik vreemd genoeg vanaf dat moment symptomen die je aan post-traumatisch stress stoornis zou kunnen koppelen. Ik werd bang en paniekerig bij het zien of horen van dingen die ik met dit zogezegde trauma associëerde; van het luiden van de kerkklokken tot de textuur van sommige bakstenen muren (waarachter ‘het’ gebeurde).

Angstreacties worden weggenomen

Ik weet ook nog dat ik een visioen had over mijn psycholoog die me bij de hand nam. Maar ik was de kleuter van ‘toen’. In dat visioen wilde ze dat ik de confrontatie aanging. Ze begeleidde me naar de plaats waar het gebeurde. Maar ik was er niet klaar voor. Ik herleefde het gebeurde maar tegelijkertijd kreeg ik suicidale beelden van mijzelf als volwassene te zien. Te veel, te vroeg.
Later zou ik een EMDR-behandeling ondergaan. Tegen die tijd was ik klaar om de confrontatie aan te gaan. En de therapie heeft wel degelijk de angstreacties op mijn omgeving weggenomen. Maar of het wel een trauma was? Die vraag stel ik mij nog steeds.

Meer lezen over trauma?

Reacties

2 reacties op “Angstreacties – Of het wel een trauma was?”

 1. Dinette

  Knap beschreven.
  Ik herken het wel, angst, veel angst, waar kwam het precies vandaan? En had ik psychotische gedachten of was het louter angst, ik weet immers alles nog? Trauma? PTSS?

  Inmiddels voor sommige angsten EMDR, dat is zo helpend.

  En ik leer te zien dat ik soms paniekaanvallen en hyperventilatie aanvallen heb.

  Een mens is kwetsbaar maar ook weerbaar.

  Hopelijk treft iedereen die in nood is een hulpverlener die luistert en hulp kan geven die past.

 2. Erik

  Kunnen jullie een stoppen met “daar hebben we allemaal wel eens last van” dat bagatelliseren van mentale ziektes!! 95% van de NL bevolking heeft helemaal en nooit last. En voor degene die hier aan lijden is het leven een drama!!! Terug naar de jaren 70 waar klinieken zonder medicatie bestonden waar de meeste suïcides ooit gemeld zijn !!!! Zoals Amstelland. Wereldvreemd zijn de mensen achter deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *