Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Geen eenzijdige diagnose: Of het wel een psychose was?

Blog- geen eenzijdige diagnose

Geen diagnose hoewel wel een opname. Steven maakte het mee. Bij gebrek aan een eenzijdige diagnose blijft de vraag zich opdringen. “Of het wel een psychose was?”

Ik weet nog dat het het ochtend was en dat de wereld buiten verontrustend stil was. Het voelde als de stilte voor een storm. Wat volgde was een week lange aaneenschakeling van bizarre ervaringen waarbij ik werd aangevallen door demonische wezens, in draaikolken van angst werd gezogen en vocht tegen suicidale gedachten die zich van buitenaf leken op te dringen.

In de daarop volgende dagen kwam geleidelijk een jeugdtrauma op de voorgrond dat ik mijn hele leven had weggedrukt.

Ik had altijd wel geweten wat er gebeurd was, maar de impact had ik zonder het te weten steeds ontkend. Maar nu kwam het besef ten volle en kreeg ik op bijna visuele wijze de boodschap: “Kijk! Dit is wat er met jou is gebeurd en dit is wat het met je heeft gedaan.” Gevoelens van schaamte, pijn, schuld en woede wisselden elkaar af tot ik totaal in de war was over wie ik was.

Geen eenzijdige diagnose

Niet veel later kwam ik terecht in een magische wereld waar alles met alles verbonden was en God me gebood om mij met hem te verenigen door van de toren van de meest nabije kathedraal te springen. En tijdens mijn dagelijkse wandelingen had ik visioenen van dood en verderf. Maar echt contact verliezen met de werkelijkheid, dat deed ik nooit.

Gelukkig werd ik tijdens dat alles opgevolgd door mijn huisarts die me uiteindelijk voor een opname doorverwees naar de afdeling psychiatrie van het meest nabije ziekenhuis. Tot een eenzijdige diagnose kwam het echter nooit. Dus of het wel een psychose was? Die vraag stel ik mij nog steeds.

Meer lezen?

Meer lezen over trauma en goede zorg?

Reacties

3 reacties op “Geen eenzijdige diagnose: Of het wel een psychose was?”

 1. Emma

  Mijn visie is anders hier op. Een mens heeft niet alleen natuurlijk voedsel nodig maar ook mentaal / emotioneel en geestelijk. Zo van hey; hoe ist met je? Vertel. Wie is er voor jou en wie laat je toe? Pas met al die dingen ( qua mentaal voedsel ook op ) en gelukkig zijn we als mens best koppig en eigenwijs 😋 Eigenlijk beschrijft Steven dat dat hij veel gevoelens / emoties heeft weggestopt of dat deze waren onderdrukt, door wat voor rede dan ook. Steven is emoties gaan voelen naar aanleiding van een jeugddtrauma staat hier boven. en benoemt hierbij duidelijk wat hij hierbij voelde.. dat moet heel moeilijk geweest zijn..

  Omdat hij dit voelde, kwam er een struggle of een strijd. Dit overweldigde Steven en ik denk over t algemeen veel mensen. Er word ook beschreven dat hij zich hierin niet herkende.. en Eigenlijk kwam hij in een soort oorlog terecht. Deze oorlog kwam van buitenaf wordt beschreven.. maar vond natuurlijk ook plaats Binnen in.

  Tijdens het wandelen wordt er beschreven dat het oog op de realiteit niet verloren is; mensen eten ijsje bijv? dat geloof ik. Wel merk je veel signalen van dood en verderf om je heen. ( excuses voor dit lange verhaal trouwens 😋) dit kan heel logisch zijn en heeft meerdere factoren; kies doelbewust waar jij je nu op wilt richten. Stom gezegd misschien maar heb je die mooie bloem al gezien? Waar Richt jij je op en naar Welke stem Luister je? Liefde dwingt Nooit en Zoekt zichzelf niet. Je mag ook weten dat je G.e.k bent; Geliefd En Kostbaar 😋

  Eigenlijk komt het thema; identiteit, het verloren voelen , overweldigd zijn of je niet begrepen of gehoord of gezien of Erkend voelen ook naar voren Vind ik. Wat balen man! Daarna beschrijf je dat je de overtuiging hebt en het Verlangen om je te herenigen met God; kortom je wil van dit ( je gevoel, gedachten en emoties ) af en je wilt gewoon Leven. Het feit dat daarna een uiting ? ( oplossing in stevens mind? ) door middel van de Kerktoren eindigd vind ik zelf wel mooi, hoewel ik hier ook een gedeelde mening over heb. Maar hier Eventueel af springen? zegt mij dat die hele strijd gegrond was voor Steven Want elk weloverwegend en “ normaal “ mens doet dit niet Zomaar. Vooral niet het springen; dit is dus gewoon een Hulpkreet. Wat de conclusies of meningen ook mogen zijn, is voor mij niet relevant. Steven je bent gewoon een topper ook

  Ik ben blij voor je dat je hulp hebt via je huisarts; of dit nou een psychose is of niet. Dat zullen de professionals je uitleggen. Lastig en heftig ook hoor! En daarbij denk ik ook; lekker boeien, dan heb je je antwoord, dan alsnog heb je een weg te gaan ( ja wie niet ) mochten ze medicatie aanbieden; take it. Kan helpen ivm je neurotransmitters en dopaminlevel. Maaagoed.

  Het is zowieso Denk ik een uiting geweest van een trauma bij je en ik hoop dat als je middelen hebt gebruikt je hiermee kan breken. Verder wens ik je alle rust en kracht toe en genezing en herstel. Weet dat het nooit te laat is en geef niet op.
  Geloof gewoon in jezelf en neem de hulp aan; laat je onderwijzen en leren en neem t met een korrel zout

  Succes met alles 💪🏻👍🏻

  Ik wens alle mensen die soortgelijke ervaringen hebben of kennen heel veel wijsheid toe en alle hulp toe. Je bent niet alleen en je mag er zijn. En jeetje wat een lang verhaal van mij vind ik maar oke.. 😂

 2. Roos

  Ik heb geen antwoord op je vraag,maar kan en en zijn. En je psyche met je op de loop, en aanval van demonische wezens zoals je schrijft.De kennis daarover is in de westerse wereld verloren gegaan. Mede hierom vind ik ook dat pastorale hulp en psychiatrie zouden moeten gaan samenwerken. En natuurlijk mbt zinvinding/zingeving

 3. Suzanne

  Het ljjkt mij een vette psychose. het wil niet zeggen dat je in een psychose het contact met de werkelijkheid compleet verliest.
  De scheidslijn wanen/psychose is arbitrair.
  Maar dit lijkt mij heel duidelijk: van een gebouw denken te moeten afspringen om je te verenigen met God lijkt me écht een psychose.
  Ik vraag me af of ze in dat ziekenhuis wel echt goed naar je geluisterd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *