Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Als een stoornis je identiteit wordt… het effect van een label

blog stoornis wordt identiteit

Het zoeken naar identiteit. Ik heb het zo vaak gezien, en ken het eerlijk gezegd ook uit mijn eigen leven. In deze zoektocht grijpen we naar labels. Stoornis wordt identiteit. Immers, als je zo gedraagt en voelt, dan zal er wel iets mis met je zijn?

Misschien heb je wel een label gekregen als ‘hoog sensitief, adhd, bipolair, chronisch vermoeid, chronisch depressief, psychosegevoelig’. Labels die een beschrijving zijn van bepaald gedrag. Labels die inmiddels zo belangrijk voor je zijn, dat ze onderdeel zijn van wie je denkt te zijn. Want wie zou je zijn als je dat label niet had? Misschien is het ook wel makkelijk zo met dat label en gebruik je het onbewust als excuus.

(Verkeerde) diagnose en identiteit

Zelf kreeg ik een periode de diagnose autismespectrum, wat later een verkeerde diagnose bleek. Maar goed, ik probeerde mezelf te begrijpen en snapte er niet veel van, dus toen ben ik veel gaan lezen over autisme. (want dan zou ik immers misschien iets kunnen snappen van mezelf). Maar eigenlijk maakte dat ook dat ik ineens last had van dingen waar ik eerder geen last van had. Dat klinkt een beetje gek misschien, maar het werd een soort houvast, zo van ‘Ik weet niet wat ik heb maar ik ervaar dat ik anders ben, of dat er iets mis is, en nu grijp ik het label vast, als houvast’. Het werd een excuus om bepaalde dingen niet meer te doen, zoals drukke plekken bezoeken bijvoorbeeld, want ik had immers autisme en dat maakte me overprikkeld.

Stoornis wordt identiteit

Mijn geloof over mij en de omgeving werd mijn realiteit. Dus het was een heel echte ervaring. Maar we zijn zoveel groter dan ons lichaam, of brein. Vroeger werd er gedacht dat het brein maar een vast aantal cellen had en als je die verloor dan was je die kwijt. Tegenwoordig weten we dat het brein nieuwe neurale verbindingen kan maken. Zo kan iemand die een hersenbloeding heeft gehad ook door revalidatie van alles opnieuw leren. Dat is helemaal geen gemakkelijke weg, want de dingen die je eerder kon, kan je ineens niet meer. Zo kunnen mensen met een label, of mensen die traumatische ervaringen hebben ook opnieuw ander gedrag en andere gedachten leren. Dat gaat helemaal niet over positieve gedachten leren, of een andere methode zoals bijvoorbeeld G-schema’s, (dat kan helpend zijn). Maar het gaat in mijn beleving over een bewustwordingsproces namelijk dat jij bewustzijn/ziel bent, in een ‘aardepakje’, in de vorm mens.

Je bent niet je lichaam

Je zit in een lichaam dat verbonden is met jouw ziel, dus je lichaam reageert ook op jouw ziel. En je bent niet enkel een losstaand individu, je bent verbonden met je omgeving, dus je reageert ook op jouw omgeving. Je bent niet je gevoel, en je bent niet je gedrag. Je bent niet je gedachten, je bent vrij te kiezen welke gedachten je wilt geloven over jouw ervaring in menszijn, dit wordt je waarheid.
En misschien heb je een omgeving gehad als kind die niet zo liefdevol was of warm, en ben je daardoor allemaal negatieve dingen over jezelf gaan geloven, of misschien hebben je ouders heel vaak gezegd dat je snel boos bent, of heel gevoelig bent, star of een rommelkont. En misschien ben je wel gaan geloven dat het allemaal waar is wat de omgeving over je zei. Het werd je waarheid, en daardoor je realiteit. Stoornis wordt identiteit.

Maar ik schrijf je: ‘Je bent oneindige potentie’

Alleen denk jij misschien van niet, en dat is precies de reden waardoor je (in dit moment) niet tot die volledige potentie van jouw unieke wezen komt. Ik schrijf het er maar weer even bij, het gaat niet over of dat goed of fout is, het is gewoon hoe de menselijke ervaring werkt, voor iedereen. Het is ook niet statisch het is constant in beweging, onderhevig aan verandering. Zo werkt het ook voor je psychiater, en ook voor je vriend, vader of moeder. Zo werkt het ook voor mij. Allemaal creëren we ideeën over wie we denken te zijn. Maar gedachten, gevoelens en gedrag zijn veranderlijk, kneedbaar zoals ze dat ook wel zeggen. Ons brein kan nieuwe neurale paden maken, kan dingen leren. Jij bent niet een stoornis, je denkt alleen dat jij ‘gevoelig, adhd, bipolair (vul maar in) bent en daardoor ‘iets’ ‘niet kunt’. Maar dat zal je beperken in groei, in de beweging van ontwikkelen die je van nature bent.

Identiteit: oneindig bewustzijn

Ik hoop op ontmoetingen in het veld voorbij goed en fout waar ik eerder over schreef. Misschien geloof je nu nog iets over jezelf, wat je eigenlijk beperkt en je ongelukkig maakt. Dat is helemaal oké, dat is in dit moment misschien zo, maar het betekent niet dat het voor altijd zo blijft. Wees gewoon nieuwsgierig en liefdevol voor jezelf, want net als plantjes vanzelf groeien naar het licht gebeurt dat ook bij jou.
Van de week zag ik zo een leuk voorbeeld in een filmpje: een man zei: ‘Stel dat ik water in kannen doe en ik sluit ze. Ik giet water in een rode kan, gele kan, en oranje kan. Dan zie je aan de buitenkant dus enkel oranje of geel of rood. De ene kan zal zeggen “ik ben oranje”, de andere “maar ik ben geel”. Nu voeg ik er aan toe: stel dat ik op één kan een stickertje plak ‘autisme’, dan voelt die ene zich misschien anders. Maar proef het water! Het is allemaal het zelfde, we zijn allemaal van het zelfde water genaamd ‘oneindig bewustzijn’!

Al wat ik heb
Is niet wie ik ben

Al wat ik voel
Is niet wie ik ben

Al mijn ervaringen
Zijn niet wie ik ben

Al wat ik geleerd heb
Is niet wie ik ben

Al wat ik denk dat ik ben
Zijn enkel de gedachten
Over wie ik denk dat ik ben

Gedachten zijn leeg

Ik ben

Reacties

9 reacties op “Als een stoornis je identiteit wordt… het effect van een label”

 1. Gisteren naar Machteld Hubert geluisterd op YouTube. Deze vrouwelijke arts ontdekte hoe volgens de WHO gezondheid gedefinieerd word:
  Het gaat over compleet welbevinden, fysiek, mentaal en sociaal, leven zonder ziektes. Alles wat daarvoor zit kunnen we benoemen als een “aandoening” en zo hebben we de samenleving ook ingericht. Deze vrouw is de grondlegger van de positieve gezondheid en heeft hier op 6 levensgebieden een vragenlijst opgesteld. Eigenlijk gaat dat niet over wie je bent, wat je aandoening zijn, maar meer over hoe je als mens functioneert en hoe jij als mens zou willen functioneren.
  Zij pleit ervoor dat we een andere definitie voor gezondheid nodig hebben.

  1. Vlinder

   Interessant! Deze mevrouw kende ik nog niet. Wel haal ik persoonlijk veel informatie uit ‘de sleutel tot zelf-bevrijding van Christiane Beerlandt. Ook hier wordt mooi beschreven wat een kwaal, ziekte, aandoening of stoornis eigenlijk voor onderliggende boodschap heeft. Want dat is het ook. Je lijf wil je wat vertellen. Ons lichaam functioneert prachtig als doorgeefluik voor boodschappen om ons te helpen groeien, ontwikkelen en om ons fijn en gelukkig te laten voelen. Helaas zijn we in de loop der jaren het contact met ons lichaam kwijtgeraakt en in een soort van 1D dimensie terechtgekomen. Gelukkig komt er steeds meer informatie en wijsheden waardoor je toch weer in dat contact kunt komen met je lichaam en weer een soort van 3D visie kunt ontwikkelen

   Ik ga me zeker eens verdiepen in Machteld Hubert. Dankjewel 🙏

  2. Hubert auman

   En als je geliefde vrouw sterft na 53 jaar gelukkig huwelijk ? Wat is er dan nog dat je aan het leven bindt ?

   1. Rianne

    Gecondoleerd, ik begrijp je verdriet, verwelkom het. ik mocht mijn oma bijstaan het afgelopen jaar van rouw. Wat ik bij haar heb gezien is dat ze bij zichzelf mocht komen, en haar ‘zijn’ niet meer werd beïnvloed door mijn opa. Wie was zij zonder opa? En tegelijk zag ik de pijn en leegte die het gaf dat hij er niet meer was. Als je een goed familie vangnet hebt die je bezoekt zou dat heel fijn zijn, als je die niet hebt kan het fijn zijn iemand te zoeken die je kan bijstaan in het rouwen. Op 17 mei hebben we bij denkpunt een gratis inloop van 9.00-12.00 je bent welkom, ook met verdriet en rouw. Sterkte

 2. Vlinder

  Mooi Rianne!!

  Dit is wat ik bedoelde te zeggen in mijn reactie op de blog “Traumatische bevalling”. Niks staat vast. Het staat vast doordat men de overtuiging over iets gelooft, het wordt waarheid en gaat een eigen leven leiden.

  Met open ogen (en mond, van verbazing!) kwamen wij in de hulpverlening terecht met onze dochter. Wat er allemaal uit de kast getrokken wordt aan A: overtuigingen en (mogelijke) diagnoses, B: welke vervolgstappen er gezet moesten worden, C: welke achterstanden ze allemaal had en D: hoe ze weer in het systeem kon passen, door o.a. medicatie en oh ja, autisme werd gebracht als een defect in het brein…. Nou vraag ik je…. Ik zei: nou, zo creëer je wel patiënten of niet dan! Een kind van 10 zeggen dat ze een defect in haar hoofd heeft…..

  Hoe dan ook, mij werd duidelijk dat de GGZ niks veranderd was in 30 jaar tijd en hebben zelf onze wegen gezocht, alles om mijn kind maar een beter leven te geven dan dat ik had gehad. Ik kan zo in een reactie niet alles beschrijven, en het heeft niet alleen betrekking op psychisch leed, maar ik zie het zoveel om me heen. Als je hoofd zegt: het is waar, wordt het waarheid.

  Prachtig hoe je alles kunt verwoorden en dan zo dat het ook helder en duidelijk blijft, persoonlijk blijf ik dat lastig vinden… Gauw wordt het een woordenbrij en is de boodschap lastig te vinden.

  1. Dank je wel, vlinder en mooi hoe je open bent over jouw verhaal. Wat betreft je verhaal bij traumatische bevalling; ik denk dat allerlei ervaringen invloed hebben op onze manier van hoe we naar de wereld kijken onszelf en de mensen om ons heen. Maar het is wat mij betreft niet statisch, of blijvend beschadigd. Het is vormend maar alles kan veranderen. Pas keek ik een docu over de natuur en tsjernobyl waar die grote kernramp was. Daar lieten ze zien dat nu na iets meer dan 30 jaar daar gewoon bossen groeien, en dieren trekken naar de verlaten stad. Dat is veerkracht, onze natuur…

   1. Vlinder

    Nou bijzonder!! Dat bedacht ik mij gisteren ook. Dat de natuur zichzelf kan herstellen en dat wij ook deel zijn van dit grote geheel maar is dat gewustzijn of besef er niet (meer). De gezondheidszorg, of het nu de GGZ is, óf reguliere zorg ‘vergeet’ ook vaak naar een groter geheel te kijken. Mooi dat er nu meer ruimte daarvoor en er meer over gepraat wordt.

    En ja wat onze dochter betreft…. ik vond het erg verdrietig én beangstigend hoe er gekeken werd en hoe alles werd vastgezet als stoornis en ziekte. Als we de ‘deskundigen ‘ hadden gevolgd had ze nu op een cluster 4 school gezeten en aan de medicatie. Nu zit ze op regulier onderwijs heeft zelf gekozen om naar het vrije onderwijs te gaan, heeft ambities om advocaat te worden. Dus ja 🥰 blije moeder !!

    1. Rianne Levi

     Wat mooi! 🥰

  2. Hubert auman

   En als je geliefde vrouw sterft na 53 jaar gelukkig huwelijk ? Wat is er dan nog dat je aan het leven bindt ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *