Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Deborah Ham

Deborah is blogger voor PsychoseNet. Ze is psychosegevoelig. Het motto van haar en haar man: Er is te leven met psychosegevoeligheid.

Kanarie in de kolenmijn – over de actualiteit van de psychose

blog- kanarie in de kolenmijn

Een kanarie in de kolenmijn: de meesten zullen de uitdrukking wel kennen. Deze gaat terug tot in de tijd dat mijnwerkers letterlijk een kanarie in een kooitje meenamen de mijn in. Met het doel zo vroegtijdig gevaar te signaleren. Gevaar als in: “Gebrek aan veiligheid”

In ontmoetingen valt het me op dat mensen (onder andere) behoefte hebben aan ‘veiligheid’. Wanneer het woord ‘veilig’ valt, gebeurt er van alles in mij. Vele uren, dagdelen, dagen, weken, maanden, jaren, heb ik in psychotisch bewustzijn verkeerd. De behoefte aan ‘veilig’ lijkt iets interns en ook iets externs voor mij in deze tijden.

Het naarste gevoel

van een bloeiende psychose, vind ik het opzuigen van prikkels. Externe invloeden worden fysiek en mentaal iets heel wezenlijks . Een geluid bijvoorbeeld, was meer dan voelbaar in mijn lijf. De verlieservaring is op zo’n moment zo immens, vechten lijkt logisch. Maar er is niet tegen te vechten, het gebeurt. Op zo’n moment krijgt het begrip ‘veilig’ een andere dimensie. Als jezelf ‘veilig weten’ zo is aangetast, wat kan je dan nog met dit begrip?

De samenleving heeft het veel over ‘veiligheid,’ over wanneer deze ‘aangetast’ is. Er worden pogingen gedaan om ‘veiligheid’ te borgen. Een overheid die betrouwbaar is, moet burgers immers een gevoel van ‘veiligheid’ geven. Met gladde uitgestreken gezichten worden de mooiste dialogen over dit thema opgetuigd. Ik denk dat dit het gevoel van ‘veiligheid’ enorm aantast. Mensen die zich ‘normaal’ en ‘vlekkeloos’ voordoen vind ik erg eng.

Kanarie in de kolenmijn

Ook in ons land zijn er voorbeelden te over van onveilige situaties. Ze worden soms benoemd, daarna gecomprimeerd tot mooie dialogen, en doorrrrrr…Ondertussen gebeurt er denk ik wel iets in de spreekkamers van huisartsen en psychiaters. Ik vermoed dat de gevolgen van de combinatie van een steeds sterker geïndividualiseerde samenleving en (schijn)veiligheid zeker onderwerp van gesprek zijn. Naarmate de maatschappij verandert zullen ook de thema’s van psychose veranderen. Want in wezen zie je in het lijden datgene terug waar men in de maatschappij mee te dealen heeft.

Kunnen we er misschien naar toe te stellen dat er geen veiligheid bestaat? Het streven ernaar is nobel, maar mislukt.
Dan zijn mensen die dit allang weten en ervaren ook niet meer ‘gek.’ Zij krijgen dan niet meer vanuit argwaan de potentiële veroordeling/schuld toegeschoven. Dan kunnen we bij het begin beginnen: Na het loslaten van de verzuiling, welk moreel kompas willen we borgen? En wanneer is de prijs van individualisme te hoog?

Bizar om te beseffen, dat misschien zelfs de waanzin in mijn hoofd betrouwbaarder en veiliger was dan het aanhaken in de maatschappij. “Er is geen oorlog dus we leven in veilig Nederland,” slaat het gesprek hierover dood. Have the fools taken over the asylum?
We verliezen iets fundamenteels, wat bouwen we in de plaats hiervoor op?

Meer lezen?

Reacties

4 reacties op “Kanarie in de kolenmijn – over de actualiteit van de psychose”

 1. Alonie

  Ik vind dit ook wel een interessant maar ook ingewikkeld onderwerp. Knap dat je er zo’n blog over geschreven hebt.

  Ik had ook het idee dat de onveiligheid en eenzaamheid toegenomen zijn in de maatschappij. Ook al zijn er veel factoren die tot psychische problemen leiden en zoveel manieren om iets als onveilig te zien/ervaren. De een wordt bij dezelfde life-events psychotisch en de ander niet. Maar onveilig en eenzaam voelen lijken wel sterke invloed te hebben.

  Ik vraag me ook wel af waar het afkappunt voor psychisch ziek zijn echt is. Sommige mensen functioneren goed in het dagelijks leven terwijl ze gebaseerd op niet-realistische overtuigingen dingen ondernemen en niet checken of iets ook anders kan zijn. Ik ken mensen met ernstig psychische stoornissen die ik als realistischer en menselijker ervaren heb dan deze mensen. Daar voelde ik me juist wel eenzaam en onveilig bij. Zoals jij ook de gladgestreken gezichten omschrijft. Wie kan je vertrouwen als je niet weet waar het echt en recht uit het hart is en waar de ander ook realistisch is.

 2. Zora

  In mijn psychose was ik ervan overtuigd dat er een kindje in de kelder gestorven was. Gemarteld tot de dood. Ik zag het jongetje(geest) en kon perfect beschrijven hoe het eruit zag. Ik kon ermee spreken maar was er enorm bang van. Tegelijkertijd was ik ervan overtuigd dat ik veilig was in de wereld omdat ik perfect mensen kon “lezen”. Ik dacht te weten wat ze dachten en en voelden. Ik was daardoor “begaafder” dan ieder ander. Een illusionele veiligheid die je creëert door een onveilige kindertijd?
  Het ene stuk was fijn, maar ik flipte compleet op de geest in mijn kelder.
  Na mijn psychose storte heel mijn wereld wel in. Het is een lange weg naar herstel. En ik heb toch nog heimwee naar die veiligheid. Maar niet naar de negatieve aspecten ervan.

 3. Bert

  Het signaleren van de onveiligheid in de maatschappij is de eerste stap. Het ontdekken van je eigen onveiligheidsgevoel is stap nr. 2.

 4. Het gevoel van onveiligheid, basic insecurity, gebrek aan zelfvertrouwen, ligt m.i. aan de basis van veel psychische problematiek. Het probleem ligt m.i dus minder in de maatschappij dan wel in geen basis veiligheid hebben kunnen ontwikkelen in de kindertijd (en wellicht al een onveilig gevoel in de baarmoeder).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *