Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe kan ik mij afsluiten voor prikkels zodat ik tot rust kan komen?

Vraag

Beste Tim,

Ik ben altijd een gevoelige jongen geweest. Als kind was ik nieuwsgierig, enthousiast en blij. Vanaf de puberteit veranderde dit. Ik werd teruggetrokken, angstig, kreeg verschillende diagnoses….

Uiteindelijk ben ik psychotisch geworden.

Mijn vraag voor nu is: hoe kan ik mij afsluiten voor allerlei prikkels zodat ik echt tot rust kan komen?

Ik heb yoga geprobeerd, maar dat werkte averechts bij mij.

Vriendelijke groet.

 

 

Antwoord

Beste J.,

Voor mij is dat ook nog een uitdaging…. in ieder geval door goed voor mezelf te zorgen. Mijn energie door middel van sporten eruit te gooien. Mijn eigen afspraken na te komen, mindful te bewegen. Naar binnen te keren, en te herkennen welke energie van anderen is en niet van mij. Hierdoor leer ik er steeds beter mee om te gaan. Het begint bij het herkennen van de overprikkeling en daar dan óf even aan over te geven, óf me ervan af te sluiten.

Het helpt mij ook om mijn omgeving, in welke intensiteit deze ook is, met verwondering waar te nemen. Door mindful te kijken, en alles te zien als een gewaarwording en daar niet per se iets van te vinden. Door toeschouwer te zijn, ‘grounded’ rond te lopen en te observeren wat er voor mijn neus gebeurt.

Switchen van ruimtes kan ook helpen, om naar een andere energie te gaan. En in groepen kun je op je ademhaling focussen, je handen gesloten houden, de onderkant van je voeten tegen elkaar. Om zo je energie bij jezelf te houden.

Maar echt de sleutel voor mij was: expressie geven. De opgekropte energie moet eruit, waardoor ik minder vatbaar werd voor de buitenwereld. Met behulp van ademwerk ben ik meer in harmonie gekomen. Door te weten waar ik geaard van word, en ernaar te streven. Maar het mezelf ook niet kwalijk nemen als het even niet lukt.

Een bril (kader) kan werken, wel of geen lenzen dragen kan ook. Ik draag liever lenzen om 100% scherp te zien, dan weet ik tenminste wat ik zie, in full HD. Als ik niet scherp zie of met een bril op loop dan kan ik minder goed plaatsen waar ik door beïnvloed word. Ik kijk het liefst zonder oogkleppen naar de buitenwereld. Al zou het soms ook goed zijn om ze weer eens op te zetten, en even door te denderen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Als je nog wat wilt vragen of delen dan hoor ik het wel!

Warme groet,

Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tim Knoote op 11 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook