Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Heeft u ervaring met langdurige prikkelgevoeligheid na antipsychoticagebruik?

Vraag

Kent u verhalen van mensen (of eigen ervaring) die van de antipsychotica af zijn en nog lang prikkelgevoelig zijn of blijven?

Is er dan nog kans op herstel?

Antwoord

Beste E.,

Bedankt voor je vraag! Het kan zeker zo zijn dat nu de dempende werking van de antipsychotica eraf is, dat prikkels harder binnen komen. Je zintuigen komen weer op scherp te staan. Hetgeen wat ondergesneeuwd is geweest, zoals je karakter, emoties, gedachten en lichamelijke sensaties, komen langzaam (afhankelijk van hoe snel is afgebouwd) weer terug. In de vorm van moodswings, intensere beleving van geluiden, geur en de emoties van anderen. Deze kunnen harder binnenkomen. Welke emoties zijn van jezelf en wat is van de ander?

Het is de kunst om je bewust te worden van wat je van wie in je eigen lichaam opslaat en hoe je dit weer los kunt laten. Denk aan spanningen, blokkades in de schouder, of kuchen wanneer het op je keel slaat.

Het kan even duren om aan je nieuwe/andere bewustzijn te wennen. Door jezelf van een afstandje te observeren (helikopterview), en je niet te laten leiden door impulsen. Dit zal bijdragen aan de integratieperiode van de ‘psychose‘ of wat je doorstaan hebt, en daarmee het herstel. Hoop begint wanneer je beseft dat alles wat je in je leven tegenkomt, aangegaan dient te worden. Het kan maar het hoeft niet. Alleen wanneer je niet naar jezelf of je intuïtie luistert, dan word je ongelukkig. Hoe kom je in tevreden vaarwater? Beginnen bij het omarmen van ieder spectrum van het menselijk bestaan, vanuit verwondering. Dit maakt een aangenamer herstel mogelijk. Wie groeit er nou zonder pijn?

Ik hoop dat je hier wat mee kan, ik heb het wat algemener beschreven. Ik ben benieuwd naar je associaties en als er bepaalde vragen bij je opkomen: stel/deel ze gerust!

Succes de komende periode. Wellicht tot horens!

Warme groet,

Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 27 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook