Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Grote zorg over zoon ivm passiviteit en stemmenhoren

Vraag

Mijn zoon 35 jaar oud, heeft als diagnose schizofrenie, heeft een flinke schade van middelengebruik en is sinds 2013 cliënt van een grote ggz instelling . Afgelopen zomer is zijn medicatie omgezet van pillen naar een maandelijks depot. Sinds afgelopen kerstperiode hoort hij voortdurend stemmen. In zijn angst neemt hij nu een volstrekt passieve houding aan. Hij zorgt niet meer voor zichzelf en maakt op mij een volstrekt zieke indruk. Er zijn al verschillende korte opnames geweest, dat heeft geen resultaat gehad. Volgens mij hoort hij nu in een instelling waar hij verzorgd wordt en hij veilig is. Ik maak me grote zorgen en denk soms, dat ik er zelf helemaal aan onderdoor ga. Kunt u ons helpen, is er niet een plek in Nederland waar hij gewoon langdurige zorg kan krijgen?

Antwoord

Beste PNetter,

Heel soms worden met mensen met ernstige psychische beelden die niet veranderen over de tijd langdurig opgenomen opgenomen in het circuit voor mensen met een verstandelijke beperking en een enkele keer bevalt dat heel goed.

Maar het hangt heel erg af van hoe zijn toestand is, in hoeverre er nog met hem te communiceren valt en in hoeverre hij te verleiden valt om in bijvoorbeeld een herstelwerkgroep aan de slag te gaan bij een van de herstelacademies van de instelling.

Ook hangt het af van in hoeverre de stemmen aan het huidige gebrek aan functioneren ten grondslag liggen en in hoeverre hij te verleiden is om deel te nemen aan bijvoorbeeld een stemmenhoordersgroep.

Verder lijkt de vraag te zijn of de medicatie überhaupt iets doet. Als de medicatie niet werkt moet je stoppen en een andere medicatie proberen – niet ritueel er mee doorgaan want er zijn ook serieuze bijwerkingen, waaronder ook psychische bijwerkingen zoals ernstige passiviteit en andere “negatieve symptomen” veroorzaakt door de medicatie.

Plus: als hij de stemmen kreeg na het instellen op depotmedicatie kun je ook aan een verband denken….

Dus nadere analyse is noodzakelijk denk ik, alvorens aan een ander circuit te gaan denken.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 15 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook