Main content

Motivatieproblemen worden ook wel met de term ‘negatieve symptomen’ aangeduid. Negatieve symptomen worden uitgelegd als: ‘verlies van normale psychische functies’. Je kunt dit het best begrijpen als een verandering in de motivatie en het vermogen om dagelijkse dingen te doen. Het kan horen bij de psychosegevoeligheid, maar heeft ook vaak te maken met het dempende effect van medicatie.

Motivatieproblemen gaan over het vermogen om initiatief te nemen, actief te zijn (apathie), plannen te maken, beslissingen te nemen en om plezier te voelen (anhedonie). Als je een psychose hebt gehad, kun je een tijd veel last hebben van motivatieproblemen. Soms merk je dat ook in je gebaren en bewegingen, je komt moeilijk in beweging en je voelt sloom en traag. Ook kun je last hebben van vervlakte emoties. Je gevoelens zijn minder levendig dan ‘normaal’ en soms voelt het alsof je er niet goed bij kan komen.

Motivatieproblemen kunnen een gevolg zijn van een psychose (wat niet zo vreemd is, want een psychose is vaak heel vermoeiend), maar ze kunnen ook in de vroege fase al ontstaan en onderdeel zijn van de psychose. Daarnaast kan antipsychotische medicatie motivatieproblemen veroorzaken of verergeren. Vaak gaat het met voldoende rust en tijd weer over.

Benieuwd naar hoe het met jouw motivatieproblemen zit?

Vul de vragenlijst in. Als je het over een tijdje nog eens invult, kun je zien of er verbetering heeft plaatsgevonden of dat je misschien extra ondersteuning nodig hebt.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

  • Deel deze pagina: