Main content

Motivatieproblemen worden ook wel met de term ‘negatieve symptomen’ aangeduid. Negatieve symptomen worden uitgelegd als: ‘verlies van normale psychische functies’. Je kunt dit het best begrijpen als een verandering in de motivatie en het vermogen om dagelijkse dingen te doen. Het kan horen bij de psychosegevoeligheid, maar heeft ook vaak te maken met het dempende effect van medicatie.

Motivatieproblemen gaan over het vermogen om initiatief te nemen, actief te zijn (apathie), plannen te maken, beslissingen te nemen en om plezier te voelen (anhedonie). Als je een psychose hebt gehad, kun je een tijd veel last hebben van motivatieproblemen. Soms merk je dat ook in je gebaren en bewegingen, je komt moeilijk in beweging en je voelt sloom en traag. Ook kun je last hebben van vervlakte emoties. Je gevoelens zijn minder levendig dan ‘normaal’ en soms voelt het alsof je er niet goed bij kan komen.

Motivatieproblemen kunnen een gevolg zijn van een psychose (wat niet zo vreemd is, want een psychose is vaak heel vermoeiend), maar ze kunnen ook in de vroege fase al ontstaan en onderdeel zijn van de psychose. Daarnaast kan antipsychotische medicatie motivatieproblemen veroorzaken of verergeren. Vaak gaat het met voldoende rust en tijd weer over.

Benieuwd naar hoe het met jouw motivatieproblemen zit?

Vul de vragenlijst in. Als je het over een tijdje nog eens invult, kun je zien of er verbetering heeft plaatsgevonden of dat je misschien extra ondersteuning nodig hebt.

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-colleges en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: