Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Een hallucinatie: wat heeft dat te betekenen?

Vraag

Gisteravond tegen 23 uur (het was al donker) stond ik buiten te bellen. Opeens zag ik een vogel in de verte de lucht in stijgen. In eerste instantie dacht ik dat licht van beneden op de vogel reflecteerde omdat de vogel vurig – oranje- goud van kleur was. Maar deze vogel veranderde van zijn richting en vloog over mijn hoofd. Ik kon duidelijk zien dat het een soort Feniks was! Het was zo echt!! Ik schrok en kon alleen nog maar roepen “Wow, wat is dat, hoe kan dat?” Ik zag deze vurige vogel zo duidelijk dat ik zelfs de veren op zijn staart kon bewonderen.

Ik ben een man van 30, heb op die avond geen druppel alcohol gehad, gebruik geen medicijnen laat staan drugs. Ik was niet eens vermoeid. Ik heb nog nooit in mijn leven hallucinaties gehad.

Wat heeft dat te betekenen?

Antwoord

Ik denk dat je een bijzondere menselijke waarneming hebt gehad, that’s all!

Hoe de waarneming precies tot stand kwam kan ik niet beoordelen, maar dat de waarneming er was en dat je onder de indruk was is duidelijk.

We kunnen niet al onze waarnemingen precies verklaren of classificeren. Maar het blijft gewoon een – zij het bijzonder – menselijke ervaring.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook