Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen hallucinaties ontstaan tijdens afbouw van venlafaxine?

Vraag

Hallo,

Ik ben al een poosje bezig met de afbouw van venlafaxine. Eerst ging ik te hard, dus even terug, en nu weer met kleinere stapjes. Ik moet van 75 mg naar 0. Ik zit nu op 67 mg en het nieuwe antidepressivum nortriptyline is al opgebouwd.

Nu had ik vandaag meerdere lichtflitsen gezien, zoals bij onweer, en ook schimmen. Net of er mensen waren die ineens spoorloos verdwenen.

Kan dit komen door de afbouw van venlafaxine?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste I.,

Mensen maken de gekste dingen mee bij afbouw, inclusief visuele ervaringen zoals je beschrijft, in de vorm van lichtflitsen of andere visuele verstoringen. Dit soort verschijnselen worden soms beschreven als deel van het ‘onttrekkingssyndroom’ of ‘discontinuatiesyndroom’ dat kan optreden na het verminderen of stopzetten van bepaalde soorten antidepressiva, vooral die met een korte halfwaardetijd.

Naast visuele symptomen kunnen mensen die antidepressiva afbouwen ook andere lichamelijke en psychische klachten ervaren, zoals duizeligheid, hoofdpijn, griepachtige symptomen, onrust, slaapproblemen, stemmingswisselingen en zelfs elektrische-schoksensaties (ook wel ‘brain zaps’ genoemd).

Hope this helps,

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
venlafaxine

Lees ook