flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Animatie: Hoe kom ik van de medicatie af? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet animatie

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Animatie: Hoe kom ik van de medicatie af?

Hoe kom ik van medicatie af? - Een PsychoseNet animatie

Hoe kom ik van de medicatie af? Als je een psychose hebt krijg je medicatie om je psychose te onderdrukken. Als de psychose voorbij is wil je hier zo snel mogelijk weer van af. Maar hoe? In deze animatie gaan we in op de do’s en don’ts bij het gebruik van medicatie en bij het stoppen met medicatie.

Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven.

Ieder mens reageert anders op medicatie.

Voor de één werkt een middel, voor de ander levert het vooral bijwerkingen op

De één ervaart geen problemen met afbouwen, de ander heel veel. Een standaardmanier om medicatie af te bouwen is er dan ook niet. Wel zijn er gemeenschappelijke ervaringen, basale onderzoeksresultaten en relevante informatie die behulpzaam kunnen zijn bij het afbouwproces.

Voor iedereen geldt: bouw nooit op eigen houtje af en overleg dit altijd met je arts en/of behandelaar

‘Cold turkey’ stoppen met medicatie kan ernstige onttrekkingsverschijnselen veroorzaken en tot heftige psychotische en/of stemmingsklachten leiden. En ook als je langzaam afbouwt: ga niet door als je merkt dat er ernstige onttrekkingsverschijnselen  optreden. Een klein beetje onttrekking is te verwachten, maar bij ernstige onttrekking moet je niet doorgaan. In dat geval moet je eerst stabiliseren en daarna bekijken of je door wil gaan (maar bijvoorbeeld langzamer), of dat je voorlopig blijft op de dosis die je hebt bereikt.

Op deze pagina’s kun je meer over het afbouwen van medicatie lezen: