Main content

Ernstige manische en depressieve symptomen kunnen samengaan met psychotische klachten zoals wanen en hallucinaties. Andersom is het ook begrijpelijk dat psychotische klachten angst en een depressieve stemming kunnen veroorzaken.

Stemmingswisselingen

Wanneer je constant stemmen hoort die nare dingen zeggen of je het gevoel hebt achtervolgd te worden, is het niet vreemd dat je daar somber van wordt. Ook conflicten met je omgeving die je in een psychose regelmatig kan hebben, dragen vaak niet bij aan een opgewekte stemming. Depressieve klachten kunnen dus een gevolg zijn van psychotische ervaringen.

Tegelijkertijd is uit onderzoek ook gebleken dat emoties als angst en depressie ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een psychose. Dit komt omdat angst en depressie je interpretatie van gebeurtenissen een negatief lading geven (‘zie je wel, het komt nooit meer goed‘), denkfout vergroten (‘het zal wel aan mij liggen‘) en achterdocht doen toenemen.

Bekijk de animatie “Wat is manisch-depressief?”

Bipolaire stoornis of manisch-depressiviteit

Als je stemming erg wisselt tussen twee uitersten wordt dit ook wel een bipolaire stoornis of manisch-depressiviteit genoemd.
Manisch-depressiviteit kan, net als psychose, enorm variëren. Zowel de ernst als de duur van stemmings-episoden is voor iedereen anders. Lees meer over bipolaire stoornis.


Lees verder:

  • Deel deze pagina: