Main content

Vraag

Beste,

De afgelopen 2 weken ben ik 2x uitgegaan met alcohol en beide keren werd ik volgens mijn vriend ‘hysterisch’ uit het niks en zei ik dingen die totaal niet klopten en nergens op sloegen en het gevoel met de werkelijkheid totaal kwijt was (hij zei dat ik precies bezeten was en het heel angstaanjagend was). De volgende dag wist ik hier zelf helemaal niks meer van (geen enkele herinnering) en voelde ik me helemaal in orde. Weet u toevallig wat er aan de hand is en hoe ik dit eventueel kan oplossen?

Alvast heel erg bedankt

Antwoord

Jeetje heftig voor jullie!

Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. Iemand heeft iets in je drankje gedaan (een XTC pilletje of iets dergelijks). Komt helaas voor dus misschien dit proberen uit te sluiten.

2. Je gebruikt psychiatrische medicatie die interacties heeft met alcohol (maar lijkt niet het geval want je geeft aan geen medicaties te gebruiken).

3. Je hebt een onderliggende psychische gevoeligheid die je normaal weet te compenseren maar die, als de rem door de alcohol afneemt, zich gaat manifesteren. Het kan bijvoorbeeld dat je vroeger getraumatiseerd bent en dat als je alcohol gebruikt allerlei intrusies en dissociaties naar boven komen en je bewustzijn overnemen.

4. Je hebt een onderliggende lichamelijke aandoening of een hersenaandoening waardoor je 'breinreserve' is afgenomen. Als je dan alcohol gebruikt kun je snel in een 'delier' raken: een staat van verlaagd bewustzijn die gepaard gaat met psychische ontregeling. Dit acht ik echter gezien je leeftijd onwaarschijnlijk.

5. Mensen verschillen zeer in hoe ze reageren op alcohol. En ook kan dezelfde persoon zeer verschillen over de tijd in hoe die reageert op alcohol. Met name als je snel veel drinkt en je hebt bijvoorbeeld ook nog eens weinig gegeten, slecht geslapen of je staat onder zware stress, dan kan het voorkomen dat je hersens door de alcohol worden 'uitgeschakeld' waardoor je psychisch op tilt slaat. Dit gaat meestal gepaard met amnesie ('black out' - niets herinneren) de volgende dag. Met andere woorden: je bewuste brein werd door de alcohol uitgeschakeld met alle gevolgen van dien. Ik denk dat dit de meest waarschijnlijke verklaring is.

De remedie is simpel: minder, minder snel en drankjes met minder alcohol drinken. En alleen als je goed in je vel zit.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 februari 2020
  • Deel deze pagina: