Main content

Vraag

Ik kan me alles herinneren van de twee keren dat ik een psychose gehad heb. Heeft iedereen dat? Ik weet nog wat ik dacht en wat ik deed.

Antwoord

Ja dat heb ik ook, en we kunnen ervan uit gaan dat veel mensen achteraf heel goed weten wat er is gebeurd. Het is een intense ervaring die diepe inprenting in de hersenen creëert. Andersom ook: mensen kunnen ook veel momenten kwijt zijn, al of niet door medicatie.

Ik heb een keer een mail ontvangen van iemand op een festival die bijna per minuut wist te beschrijven wat deze persoon allemaal meemaakte, voelde en dacht.

Zelf heb ik sterk het geloof dat mijn psychose ervaringen mij iets wilde leren, iets wilde meegeven. En dat dit zo groots was, dat ik er niet normaal mee om kon gaan om dit te ontvangen. Alles wat ik tijdens zo'n periode teken en schrijf, ik bewaarde alles omdat ik zag dat al deze aparte creaties, puzzelstukjes waren van mijn op te lossen puzzel.

Ik hoop dat we dat meer gaan beseffen en dat in GGZ-instellingen deze vorm van autobiografische uitingen worden gekoesterd en serieus worden genomen. Ik heb hierover een keer wat geschreven.

Ik hoop dat je naast de ingewikkelde en lastige situatie je deze herinneringen ook kan koesteren.

Hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 20 mei 2019
  • Deel deze pagina: