Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft psychose altijd een oorzaak?

Vraag

Is er altijd een onderliggende oorzaak van het ontstaan van een psychose, of moet hier nog meer onderzoek naar gedaan worden. Naar mijn mening wordt er te snel een label aan gehangen,waar iemand zich totaal niet in herkend, bijv. Schizofrenie of autisme.

Antwoord

Beste Anoniem,

Goede vraag! Ja er is altijd een oorzaak van psychose, bijvoorbeeld stress, trauma, cannabisgebruik of een andere gebeurtenis die in combinatie met bestaande psychosegevoeligheid een psychotische episode kan veroorzaken.

Maar dat betekent niet dat er zomaar een label opgeplakt kan worden – terecht maak je hier bezwaar tegen.

Het enige wat je kunt afleiden uit het feit dat iemand psychotische verschijnselen heeft is dat deze persoon psychosegevoelig is. Psychosegevoeligheid uit zich bij iedereen anders, dus het is vooral belang om goed te kijken naar de unieke persoon in plaats van iemand zo snel mogelijk willen labellen zodat hij/zij bij bijvoorbeeld de “groep van schizofrenen” kan worden ingedeeld – alsof al deze mensen hetzelfde zouden zijn!

Dus blijf kritisch en vraag je vooral af: hoe zit het met mijn psychosegevoeligheid? Wat is mijn kwetsbaarheid, wat is mijn kracht? Welke doelen vind ik belangrijk om een zinvol leven te hebben? Hoe ga ik die doelen bereiken – wat voor hulp kan ik gebruiken van de professionals in de ggz?

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook