Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heftige manische periode bij mijn ex-vriendin

Vraag

Mijn (inmiddels) ex-vriendin heb ik een jaar geleden leren kennen en we werden verliefd. Na een aantal maanden viel het me op dat ze echt aan alle symptomen van een heftige manische periode voldoet. Echt alle symptomen zijn op haar van toepassing..

Ik heb met haar geprobeerd te praten maar ze is niet voor rede vatbaar geweest en laat door haar gedrag een spoor van vernieling achter. Ze beschadigt mensen zoals haar kinderen, haar ex met wie ze 16 jaar is getrouwd geweest en ook ikzelf heb er de nodige emotionele schade door opgelopen. Ze is inmiddels alles kwijt en het gaat niet goed met haar en iedereen maakt zich ernstige zorgen.

Ik heb helaas afstand moeten nemen omdat ze het niet wilde aannemen van me en ik niet meer met haar kon leven. Inmiddels is de relatie dus ook voorbij. Ze is vrijwel direct daarna met iemand anders gaan samenwonen en dat is een persoon met een heftige BDSM achtergrond. Zoals je kunt begrijpen maak ik me ernstig zorgen.

Is er iets dat ik kan doen om haar te helpen?

Antwoord

Dat is een verdrietige situatie. Je hebt gedaan wat je kon om je vriendin te helpen maar dat is tot nu toe niet gelukt. Een manische toestand kan iedereen machteloos maken, en pas als het erg uit de hand loopt kunnen we ingrijpen. Dat is heel frustrerend. Soms moet je wachten tot een manie uitgewoed is en dan opnieuw met elkaar om de tafel gaan zitten en kijken hoe het in de toekomst anders kan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook