Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Hoelang duurt het herstel na afbouw antidepressiva?

Vraag

Beste Machteld,

Ik ben na 25 jaar nu een maand helemaal zonder antidepressiva. Ik ervaar veel onrust in de ledematen; soms alleen in de benen, dan weer in de bovenarmen. Het is vervelend en het maakt me onzeker.

Is dit herstel van jaren lang gebruik?

Hoelang kan dit herstel ongeveer duren, en is hier iets aan te doen?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste N.,

Ja, vaak duurt het enkele weken tot maanden voordat ontwenningsverschijnselen helemaal verdwijnen na (langdurig) gebruik van antidepressiva. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat proces verloopt bij iedereen anders.

Bij de meeste mensen verdwijnen alle klachten die optreden in het kader van afbouw uiteindelijk weer. Bij een kleinere groep blijven de verschijnselen nog langer aanhouden; dit komt dus gelukkig minder vaak voor.

Begrijpelijk dat deze onrust in armen en benen vervelend is voor je. Het is een bekend verschijnsel dat kan optreden bij de afbouw van fluoxetine. Blijf het goed opvolgen en bespreek het met je zorgverlener zodat je samen kunt kijken of er voldoende afname is van de verschijnselen om af te wachten, of dat er iets anders nodig is om de klachten te verlichten.

Veel sterkte.

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 20 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Fluoxetine
Medicatie

Lees ook