Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Herstel: 1,5 week na psychose

Vraag

Mijn broer is 1,5 week geleden in crisis geraakt door psychose. Dacht dat hij in een complot zat. Hij is hier nu wel uit. Maar ik heb mijn broer niet terug zoals hij was. Hij is wisselend kinderlijk en dan weer bedreigend in situaties die zich voor doen. Lijkt de dingen die hij ziet opnieuw te ontdekken.

Zijn er ook mensen die altijd dit gedrag behouden. Of is dit iets wat hoort bij herstelfase?

Antwoord

Natuurlijk ken ik de situatie van je broer niet, en kan er dus niet echt iets over hem zeggen. Meer in het algemeen zou ik het zo willen stellen: een psychotische toestand is erg ontregelend voor mensen. Ook als het acute moment (met bijvoorbeeld achterdocht, waanideeën of hallucinaties) naar de achtergrond gaat, voelen mensen zich nog een tijd lang niet goed en dat merk je ook in hun gedrag. Anderhalve week is erg kort voor herstel van een acute psychose, dus ik denk dat je broer de komende weken verder zal herstellen en weer meer zichzelf zal worden.

Misschien een beetje manke vergelijking: als bij een forse griep de koorts is gezakt duurt het ook nog een hele tijd voordat je weer helemaal fit bent. Herstel is een geleidelijk proces, zowel bij lichamelijke als bij psychische aandoeningen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook