Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn man is hersteld van een manie, kan hij de olanzapine afbouwen?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Mijn man heeft een manie gehad. Hij is daar goed van hersteld, maar nu een aantal weken later heeft hij last van sombere en depressieve gevoelens. Hij slikt nog olanzapine. Er zijn geen psychotische verschijnselen.

Is het dan niet verstandig om de olanzapine langzaam af te bouwen?

Mijn man heeft een sterke wil om te herstellen, wil graag in therapie maar is dus zoekende wat nu helpt.

Ik ben benieuwd hoe u hiertegenaan kijkt en of sombere gedachten juist sterker of minder worden bij afbouw. Ik lees hier gemengde verhalen over.

Dank alvast!

Antwoord

Beste W.,

Na een manie volgt vaak een depressie, en die gaat na enige tijd ook weer over, maar dat kan toch maanden duren en dat is natuurlijk voor iedereen een moeilijke tijd.

Olanzapine heeft wel enig effect, maar is inderdaad niet het meest krachtige middel tegen (bipolaire) depressie; het vermindert vaak wel de angst en de slapeloosheid. Als het gaat om medicatie is er een Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen (zie www.ggzstandaarden.nl) waarin voor elke fase van de aandoening een voorkeur wordt genoemd. Hangt ook af van wat er al is toegepast.

Het voorkeursmedicijn bij bipolaire depressie is tegenwoordig quetiapine. Gerichte medicatie en (cognitieve) psychotherapie kunnen helpen om de depressie te bekorten en beter hanteerbaar te maken, naast de meer algemene maatregelen als een goed dag-nachtritme, regelmatige activiteiten, etc.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
olanzapine

Lees ook