Main content

Vraag

Ik slik nu drie maanden 0.5 mg lorazepam, een uur voor het slapengaan.

Ik wil graag stoppen maar ondanks dat het een lage hoeveelheid is, durf ik niet in een keer te stoppen.

Wat zou uw advies zijn?

Antwoord

Beste E.,

Het is niet gek en zelfs verstandig om enige angst te hebben voor in één keer stoppen met je lorazepam. Ook wanneer je dat niet langer dan drie maanden hebt gebruikt. Volgens richtlijnen en bijsluiters moeten middelen als lorazepam niet voor niets liever niet langer dan twee weken worden voorgeschreven.

Dat wil niet zeggen dat in één keer stoppen niet goed zou kunnen gaan. Maar of dat voor jou zo is kun je van tevoren niet weten. Er is een goede kans dat je door in één keer te stoppen last zult krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Daarvan weet je van tevoren niet hoe erg die zullen zijn en hoelang die bij jou zullen duren. Het is zelfs mogelijk dat ze erger worden.

Het is daarom aan te raden om je lorazepam niet in één keer, maar geleidelijk en in kleine stappen volgens een verantwoord schema af te bouwen. Met de standaarddoseringen voor lorazepam is het voor je behandelaar heel moeilijk om je hierbij goed te helpen, maar met taperingstrips voor lorazepam kan dat wel. Daarbij zit ook een zelfmonitoringformulier dat jou en je behandelaar zal helpen om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik raad je aan om de tips voor het afbouwen van medicatie rustig door te lezen. Hopelijk zul je daarna minder angst hebben om te gaan afbouwen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan kunnen jullie samen bespreken hoe je je lorazepam hopelijk zonder veel problemen kunt gaan afbouwen. Ik wens je daarbij veel succes.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 6 mei 2021
  • Deel deze pagina: