Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik wil opnieuw gaan afbouwen met citalopram.

Ik heb dit geprobeerd zonder taperingstrip maar ik kreeg weer klachten. Ik las dat dit de ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Dat denk ik ook. Nu gebruik ik weer 20 mg.

Ik zag dat er strips zijn van 28 dagen. Hoeveel strips zou u voor mij aanbevelen? En wat zijn de kosten ervan?

Ik kreeg nu, na drie weken 10 mg te hebben gebruikt, klachten.

Vriendelijk bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Om onttrekkingsverschijnselen bij een nieuwe afbouwpoging te voorkomen moet u veel geleidelijker afbouwen. Met de standaard medicatie die apothekers leveren is dat in de praktijk niet goed mogelijk. Dat komt doordat de farmaceutische bedrijven die medicijnen voor psychiatrische klachten op de markt hebben gebracht niet de doseringen leveren die voor verantwoord afbouwen nodig zijn. Afbouwmedicatie (taperingstrips) is ontwikkeld om dat probleem op te lossen. Daarmee kunt u wel geleidelijk afbouwen.

Omdat ieder mens anders is weten u en uw behandelaar niet van tevoren hoelang u over het afbouwen moet gaan doen. Dat is niet erg omdat verantwoord afbouwen ook zonder dat te weten toch goed mogelijk is. U kunt beginnen met een taperingstrip van 28 dagen en tijdens die eerste strip goed opletten hoe het afbouwen voor u gaat. Dat kunt u doen door het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit één keer per dag in te vullen. Dat gaat heel makkelijk en kost u weinig tijd. Op deze manier helpt u zowel uzelf als uw behandelaar om het afbouwschema op tijd aan te kunnen passen als dat nodig is. Samen beslissen is hierbij heel belangrijk.

U kunt doorgaan met afbouwen volgens het gekozen schema zolang alles voor u naar wens blijft gaan. GA NIET VERDER MET AFBOUWEN als u merkt dat u last begint te krijgen van nieuwe klachten of dat bestaande klachten plotseling veel erger worden. Want als u wel verder gaat met afbouwen dan zullen uw klachten vrijwel altijd alleen nog maar erger worden. Neem contact op met uw behandelaar om te bespreken of en hoe het afbouwschema moet worden aangepast.

LEG U DUS NIET VOORAF VAST OP DE TIJD DIE U OVER HET AFBOUWEN WILT GAAN DOEN. Er is namelijk niemand die dat voor u kan voorspellen. Ook uw behandelaar kan dat niet. U hoopt natuurlijk dat het afbouwen voor u vlot zal gaan en helemaal geen problemen zal opleveren. Maar het kan zijn dat het afbouwen voor u minder makkelijk gaat en dat u daarvoor meer tijd nodig hebt. Neem die tijd dan ook. Dat is beter dan te snel afbouwen waardoor het afbouwen mislukt.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is. Bespreek het met uw behandelaar, dan hoop ik dat u er samen uitkomt en dat u uw citalopram deze keer op een goede manier en hopelijk zonder veel problemen kunt afbouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 22 juni 2020
  • Deel deze pagina: