Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe ga ik om met iemand met een mogelijke psychose?

Vraag

Hoe kan ik reageren op iemand met een mogelijke psychose? (vriend zegt dat ik een dubbelganger heb, doet extreme uitgaven, heeft wanen, achterdocht). Alles wat ik zeg word verdraait of tegen mij gebruikt. Wil ik uitleg, krijg ik geen antwoord, of valt uit naar mij.

Antwoord

Het is vaak erg lastig om met iemand in een psychose om te gaan. Begin bij het gegeven dat die persoon een andere visie op jouw werkelijkheid heeft. Om die ander van jouw werkelijkheid te overtuigen heeft meestal geen zin.

Het is wel van belang te laten zien dat je een andere visie hebt, maar discussiëren erover heeft weinig zin, tenzij ernaar wordt gevraagd natuurlijk. Kijk wat je wel kunt doen voor de ander. Vaak voelen mensen in een psychose zich bedreigd, probeer thema’s, terreinen te vinden waar men zich minder bedreigd voelt. Neem op tijd pauze, want het kan zeer uitputtend zijn. Vertel af en toe wat je denkt wat de consequenties van het gedrag kunnen zijn.

Laat je niet provoceren tot gedrag dat de ander verwacht op grond van diens achterdocht. Maar soms is dat heel erg moeilijk. Probeer schade te voorkomen, maar zorg ook vooral goed voor jezelf.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook