Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe ga jij om met het hebben ervaren van andere waarheden?

Vraag

Beste Tim,

Afgelopen jaar heb ik twee geestelijke decompensaties (psychose en manie) gehad. Twee keer kon ik geestelijk in een andere werkelijkheid komen. Door te beseffen dat ik in een andere werkelijkheid kan komen vind ik het ervaren van de ‘normale’ werkelijkheid soms heel zwaar. Want ik besef dat iedereen zijn eigen waarneming en werkelijkheid heeft en vormt. Ik zie het leven nu als een ‘wonder’ en dat probeer ik zo ook aan te gaan, alleen ben ik zo bang dat ik dit wonder, het leven, niet meer aankan.

Het voelt alsof ik een tweede kans heb gekregen en dat ik alleen niet weet hoe ik hiermee om moet gaan. De GGZ is bezig om me weer in het oude systeem te krijgen, maar dat kan niet meer aangezien dat oude systeem ook voelt als de luxerende factor van de decompensatie.

Hoe ga jij om met het hebben ervaren van andere waarheden en wat heeft jou geholpen om het leven weer aan te kunnen?

Groet,

G.

Antwoord

Beste G.,

Bedankt voor je verhaal en vraag. Goeie vragen…

Inmiddels heb ik mijn gevoeligheid en daarmee de verschillende waarheden/perspectieven weten te omarmen en integreren. Ik kan dus met één been in de andere realiteit functioneren, maar toch geaard blijven. Met behulp van breathwork, heb ik m’n opgekropte trauma en blokkades eruit weten te gooien. Via Sean Blackwell (bipolarawakenings.com) samen met Moni Kettler. Deze breathworkretreats zorgde ervoor dat ik in harmonie kon komen en mag blijven.

Maar ook het besef dat mijn waarheid niet solide hoeft te zijn en dat er wellicht een kern van wijsheid in zit. De kunst is, hoe relativeer je het en maak je het dus kleiner. En hoe zorg je ervoor dat je bepaalde informatie voor jezelf houdt of alleen deelt met mensen die open staan of begrijpen wat je bedoelt.

Begrijpelijk dat de ‘normale werkelijkheid’ soms zo zwaar voelt. Het klinkt wel alsof je op de goede weg bent, door echt je eigen ding te ontwikkelen! Er valt nog veel te zeggen…
Mocht je nog wat willen delen of vragen voel je vrij!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Tim Knoote op 30 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook