Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe ik mijn broertje in een instelling krijgen?

Vraag

Ik heb vraag over hoe ik mijn broertje in een instelling kan krijgen. Hij is heel erg in de knoei met zichzelf. En hij trekt het niet meer.

Hij heeft woede uitbarstingen en verdriet waar die niet mee kan omgaan. Daarbij is die net 5 maanden vader van een zoontje. die relatie loopt niet lekker. Ik hoop dat de laatste kans bijv. een opsluiting is waar die zichzelf kan tegen komen zonder invloeden van buitenaf. En waar die hulp krijgt om ermee om te gaan. Wat kan ik doen?

Hij stemt wel toe dat die er voor open staat om even weg van de buiten wereld te zijn.

Kunt u mij advies geven of informatie wat ik kan doen…

Antwoord

Dank voor je vraag.

Ik zie ongeveer wat je bedoelt….

Het probleem is dat het soort plek waar je op doelt niet echt makkelijk te realiseren is.

Voor jongeren heb je plekken als “yes we can clinics” maar voor volwassenen wordt het al snel een kliniek voor acute psychiatrie en dat is de laatste plek waar je wil zijn.

Het eerste wat zou moeten gebeuren is dat hij ZELF erkent dat hij een probleem heeft en ZELF bij de huisarts of de ggz aan gaat kloppen voor een oplossing.

We zitten nu in de situatie dat JIJ het voor hem doet, maar daarmee ontstaat de dynamiek dat er een verwachting is bij hem dat IEMAND ANDERS het voor hem gaat regelen.

Als hij wil veranderen betekent dat gewoon hard werken. Het is niet een kwestie van naar “een kliniek” gaan waar je wordt gefikst. Het is helaas gewoon hard en frustrerend werk waarvoor je aardig gemotiveerd moet zijn.

Er zijn manieren om als ouder aan jezelf te werken via jeugdzorg. Daar hebben ze programma’s. Ook de opvoedpoli kan helpen.

Hij kan zich daar aanmelden en aan de slag gaan – zodat het allemaal hopelijk goed af gaat lopen…..want het klinkt inderdaad zorgelijk…..

Hope this helps….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 16 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook