Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik afbouwen van paliperidone injecties?

Vraag

Wij wonen op Aruba. Mijn zoon van 23 heeft door overmatig marihuana gebruik een psychose gehad. met ernstige maagklachten. Hij is door de psychiater 1.5 jaar geleden op een maandelijkse depotspuit van 100 mg susten invega (paliperidon) gezet. Hij is daarvan erg slaperig en heeft totaal geen energie.

Hij is nu meer dan 9 maanden drugs-vrij, geen last meer van angsten of wanen en wij willen graag afbouwen. Wat is in dit geval de beste manier?

NB: De behandelend psychiater staat bekend om het langdurig toedienen van medicijnen als oplossing!

Antwoord

Beste D,

Dank voor je vraag. Het belangrijkste is om een psychiater te vinden die bereid is mee te denken om de medicatie te reduceren.

De dosis is rijkelijk hoog voor iemand van 50kg.

Dus het beste wat men zou kunnen doen is reductie naar 75mg/maand en vervolgens – als alles goed blijft, na twee maanden naar 50mg/maand en dan, als alles goed blijft, na twee maanden naar 25mg/maand.

Hierna kan men LANGZAAM verder afbouwen met paliperidon of risperidon oraal. Het voordeel van risperdal is dat tabletten zijn van 0.5mg zodat je goed langzaam kunt afbouwen.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook