Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Hoe kan ik met m’n vriendin praten?

Vraag

Een vriendin van mij ervaart sinds enkele jaren dat zij achtervolgd wordt. Dit heeft steeds meer consequenties voor haar dagelijkse praktijk ( men heeft haar bij haar baan als vrijwilliger geadviseerd om maar even ‘vrij’ te nemen).

Haar dochter wil graag het gesprek met haar moeder aangaan om haar te zeggen, dat e.e.a. zich alleen in haar hoofd afspeelt en niet in de werkelijkheid. Mijn vriendin ziet dat niet.

Hoe kan ik haar (uit deze situatie) helpen en haar (vertrouwen en vriendschap) behouden?

Antwoord

Het is lastig om algemene adviezen te geven die goed aansluiten. Maar laat ik toch maar iets zeggen: cruciaal is meestal hoe goed jullie band is. Vertrouwt zij jou? Respecteer jij haar? Als dat goed zit, kun je – zonder te ontkennen wat zij ervaart – zeggen wat jij ervaart.

Het kan helpen als je het bij één concrete situatie houdt: jij kunt met haar van mening verschillen. Vat dan eerst haar mening samen (opdat zij ervaart dat jij heel goed weet wat zij ervaart) en vraag haar dan of zij geïnteresseerd is in jouw visie hierop. Geef dan eventueel jouw mening niet als een superieure mening, maar als simpelweg jouw idee.

Als dit respectvol gebeurt, komt er misschien ruimte voor een open gesprek? Anders een beter moment afwachten?
Ben ik een beetje te volgen?

groeten, Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62 jaar
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook